KAKO ĆE BITI ORGANIZOVANA NASTAVA OD 1. SEPTEMBRA? :: Semberija INFO ::

 

KAKO ĆE BITI ORGANIZOVANA NASTAVA OD 1. SEPTEMBRA?


Nova školska godina počeće u septembru, najavila je ministarka Natalija Trivić. Po kom će modelu nastava biti organizovana još nije poznato. Odluka će biti donesena nakon preporuka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Da li će đaci od 1. septembra u školske klupe, ili će se školovati od kuće kao što je to slučaj bio od marta, biće poznato sredinom avgusta, kada će ministarstvo donijeti odluku.

Resorna ministarka poručuje da su najbliže da izaberu kombinovani model, po kojem bi se nastava jednim dijelom odvijala u školama, a drugim dijelom onlajn.

Ona je navela da će resorno ministarstvo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, te Institutom za javno zdravstvo Srpske raditi na tome da pripremi sve uslove da djeca idu u školu.

Poštovaćemo sve propisane mjere, jer ukoliko se možda pokaže da je u nekom mjesecu epidemiološka situacija drugačija, reagovaćemo fleksibilno da zaštitimo djecu - pojasnila je Trivićeva.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da će sve ono što je Odbor uradio biti primjenjivo od naredne školske godine u osnovnom i srednjem obrazovanju u Srpskoj.

Nadam se da će se nastava izvoditi u školskim klupama. Mislimo da je važan živi kontakt učenika i nastavnika, te da učenici kontaktiraju sa vršnjacima, a naš prvi cilj je zaštita zdravlja djece - zaključio je Damjanović.

Konačnu odluku, ističe ministarka, donijeće nakon konsultacija sa Institutom za javno zdravstvo. A svoj zvaničan stav o preporukama za početak školske godine Institut će iznijeti 15. avgusta.

Kao što vidite epidemiološka situacija varira iz dana u dan i u skladu s tim davaćemo određene preporuke, određene smjernice za održavanje nastave - poručio je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Ministarstvo prosvjete i kulture radi i na reformi predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja.
Do kraja godine u planu je da se donese novi nastavni plan i program, koji bi, kako kažu u ministarstvu, trebalo da dovede do uvođenje novih predmeta i da olakša nastavu đacima.

(RTRS)