SDS: PITANjE DEFINICIJE STVARALACA RS POSMATRATI U NAJŠIREM MOGUĆEM SMISLU :: Semberija INFO ::

 

SDS: PITANjE DEFINICIJE STVARALACA RS POSMATRATI U NAJŠIREM MOGUĆEM SMISLU


Srpska demokratska stranka nije razmatrala niti će podržati inicijativu u kojoj se pitanje definicije „stvaralaca“ posmatra usko i SDS smatra da se definisanje pojma „stvaraoci Republike Srpske“ posmatra u najširem mogućem smislu imajući u vidu da stvaraoci Republike Srpske nisu samo poslanici iz prvog saziva Skupštine već i borci i druge kategorije koje su učestovale u stvaranju Republike Srpske.
 
Srpska demokratska stranka nije se opredjeljivala kada je u pitanju način rješavanja statusnih pitanja Asocijacije stvaraoca Republike Srpske. SDS nije potpisao nikakav sporazum već je podržao inicijativu da se riješe statusna pitanja prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH i prvih članova Predsjedništva i to onih ljudi čiji status nije riješen, regulisan ili ostvaren.
 
SDS se nije bavio pitanjem bilo kakvih naknada, benefita i obezbjeđivanja potrebnih sredstava i to nije bio predmet rasprave političkih partija. Naš stav i na sastanku je bio da pitanje valorizacije nije pitanje za političke partije već za Vladu RS koja treba da uputi prijedlog Narodnoj skupštini na način da se ovo pitanje sagleda iz svih uglova, vodeći računa o svakom detalju i mjeri koja je potrebna jer se radi o veoma osjetljivom pitanju koje je Narodna skupština RS već dva puta vraćala na doradu.

(SDS RS)