Obavezno nošenje maski na otvorenom gdje nije moguća distanca :: Semberija INFO ::

 

Obavezno nošenje maski na otvorenom gdje nije moguća distanca


BANjALUKA - Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak o obaveznom nošenju maski na otvorenom prostoru, ali na mjestima gdje se ne može obezbijediti distanca od dva metra, rekao je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Šeranić je naveo da ovo nije vraćanje mjere iz aprila, već da je riječ o obavezi nošenja maski u specifičnim okolnostima, odnosno na autobuskim stajalištima, pijacama, prilikom čekanja u redovima, odlaska u trgovinske lance koji imaju prodaju na otvorenom, na sahranama i slično.

On je na konferenciji za novinare, nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije, rekao da se do 3. avgusta produžava mjera okupljanja do 50 lica, te obavljanje sportskih aktivnosti bez publike, kao i ograničavanje radnog vremena do 23.00 časa.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji, Šeranić je rekao da je u Srpskoj trenutno 10 lica na respiratorima, od kojih osam na Univerzitetskom kliničkom centru, te po jedno u bolnicama u Istočnom Sarajevu i Bijeljini.

- Epidemiloška situacija je nepovoljna, trenutno je 3.719 pozitivnih lica, te 1.833 oporavljenih. Hospitalizovana su 233 lica, od kojih 57 u Univerzitetskom kliničkom centru, te 177 u ostalim bolnicama - naveo je Šeranić.
On je dodao da je 60 odsto zaraženih starosne dobi od 30 do 64 godine, 17 odsto od 15 do 29 godina, te da je značajno pao broj lica starijih od 65 godina, koja su, kako je naveo, najrevnosnija kad je riječ o nošenju zaštitne opreme.
Šeranić je naveo da u bolnicama u Srpskoj do sada nije bilo potrebe za zbrinjavanjem djece pozitivne na virus korona.

On je rekao da je na sjednici Republičkog štaba dogovoren projekat uvezivanja svih intenzinih njega video-linkom, kako bi se ljekari međusobno konsultovali i što efikasnije organizovali rad.

- Razgovarili smo o donaciji UNDP-a od 750 pulsnih oksimetara koje smo raspodijelili bolnicama i domovima zdravlja. Riječ je o sredstvima koja mjere zasićenost kiseonika u krvi i na osnovu toga se procjenjuje u kakvom stanju su pacijenti - naveo je Šeranić.

On je dodao da dok god ne bude bilo vakcine ili lijeka mora se djelovati na pojedinca i zajednicu, na koje se i odnose sve mjere Republičkog štaba.

Srpska ima dovoljno testova

Alen Šeranić izjavio je da Srpska ima dovoljno testova na virus korona, kao i da trenutno raspolaže sa dovoljno smještajnih kapaciteta za zbrinjavanje zaraženih pacijenata.

Istakao je da o tome govori i podatak da je Srpska nedavno nabavila 25.000 takvih testova.

On je naveo da je u Srpskoj do sada virusom korona bilo zaraženo 180 djece, ali da nijedno nije bilo zbrinuto bolnički.

Kada je riječ o smještajnim kapacitetima za izolaciju zaraženih, Šeranić je naveo da su sve bolnice obavezne da organizuju kovid-odjeljenja shodno raspoloživim resursima.

Šeranić je rekao da Srpska trenutno ima dovoljno kapaciteta i kreveta da zbrine sve pacijente, ali i da se na tom planu za svaki dio Srpske rade procjene ukoliko dođe do dodatnog pogoršanja situacije.

On je rekao da se sjednice Narodne skupštine mogu održavati sve dok se poštuju preporuke nadležnih zdravstvenih institucija.

- Sve dok se poštuju te mjere izuzetno je nizak rizik zaraze unutar Narodne skupštine. Tu mislim na korištenje zaštitne maske, održavanje distance i određene fizičke barijere - rekao je Šeranić.

Glas Srpske