RITE UGLjEVIK: SAOPŠTENjE ZA JAVNOST U VEZI ARBITRAŽNIH POSTUPAKA POKRENUTIH PO ZAHTJEVU ELEKTROGOSPODARSTVA SLOVENIJE (EGS) :: Semberija INFO ::

 

RITE UGLjEVIK: SAOPŠTENjE ZA JAVNOST U VEZI ARBITRAŽNIH POSTUPAKA POKRENUTIH PO ZAHTJEVU ELEKTROGOSPODARSTVA SLOVENIJE (EGS)


RiTE Ugljevik demantuje kao netačne sve navode koji su se ovih dana pojavili u medijima kako je navodno arbitražni tribunal sa sjedištem u Beogradu presudio da RiTE Ugljevik treba da isplati Elektrogospodarstvu Slovenije (EGS) naknadu od više stotina miliona KM.
 
Arbitražni postupak je zatvoren za javnost, te RiTE Ugljevik ne može da iznosi detaljnije informacije o njegovom toku. Ipak, kako bi se sprečile glasine i dalje špekulacije, treba imati u vidu sledeće.

Tačno je da je arbitražni tribunal dana 13.07.2020. godine doneo odluku o nadležnosti i osnovanosti, ali nije tačno da je doneo odluku o visini naknade štete. Konkretno, arbitražni tribunal je odbio kao neosnovane tužbene zahteve EGS,osim onih vezanih za neisporuku 1/3 proizvedene električne energije. Odbijeni tužbeni zahtevi predstavljaju oko 90% iznosa naknade štete koju je tužilac inicijalno zahtevao. Što se tiče 1/3 neisporučene električne energije u navedenom periodu, eventualno postojanje štete i eventualni iznos štete koju je EGS pretrpeo s tim u vezi biće predmet dokazivanja u daljem toku postupka.
 
Stoga, netačne su sve informacije da je donijeta bilo kakva odluka koja obavezuje RiTE Ugljevik na isplatu štete prema Elektrogospodarstvu Slovenije (EGS).
 
Podsećamo da su trenutno u toku dva arbitražna postupka u vezi sa ulaganjima EGS u izgradnju termoelektrane Ugljevik tokom SFRJ - jedan između EGS i RiTE Ugljevik pred arbitražom sa sedištem u Beogradu, a drugi između EGS i BiH pred arbitražom u okviru Međunarodnog centra za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu. 
 
Postupak pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu, u kom je tužena Bosna i Hercegovina, je odlukom od 18.05.2020. godine, prekinut, do donošenja odluke o nadležnosti i osnovanosti u postupku pred arbitražom sa sjedištem u Beogradu.
 
Slijedom navedenog, RiTE Ugljevik poziva medije na objekivno informisanje, te upućuje apel medijskim kućama koje su iznijele nedačne navode, da uklone te članke i objave pravilne i istinite informacije navedene u ovom saopštenju.

Uprava RiTe Ugljevik