JOVIĆ: REDOVNOST ISPLATA I POSLOVANjE U SUFICITU :: Semberija INFO ::

 

JOVIĆ: REDOVNOST ISPLATA I POSLOVANjE U SUFICITU


Foto: Srna
Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske je i u globalnoj krizi izazvanoj pandemijom virusa korona zadržao redovnost isplata svih prava korisnicima i nastavio trend poslovanja sa suficitom iz prethodne dvije godine, rekao je Srni direktor Fonda Nedeljko Jović.

Kada je riječ o pravima iz oblasti dječije zaštite, treba istaći da je od 1. januara počela sa isplatom refundacija naknade plate porodiljama u bruto iznosu, materinski dodatak sada ostvaruju sve majke koje su nezaposlene na dan porođaja, a u primjeni je i novo pravo, naknada roditelju-njegovatelju ili njegovatelju, koje je krenulo u isplatu od marta, kada su se za to ispunili normativni i tehnički uslovi - naveo je Jović.

On je podsjetio da je Fond tokom 2018. i 2019. godine poslovao u suficitu, te da je ovaj trend nastavljen i početkom 2020. godine.

To je pokazatelj odgovornosti menadžmenta Fonda u korištenju budžetskih sredstava, čemu u prilog ide i to što je Fond i ove godine dobio pozitivnu ocjenu Glavne službe za reviziju - smatra Jović.

Prema njegovim riječima, dosadašnje poslovanje u 2020. godini ne može se sagledati bez osvrta na pandemiju virusa korona, pri čemu se Fond može pohvaliti odgovornim i brzim reagovanjem od samog početka epidemije u Republici Srpskoj.

"Važno je napomenuti da su sva prava iz oblasti dječije zaštite redovno isplaćivana i tokom ove situacije, a isplata prava na refundaciju naknade plate porodiljama vršena je svake sedmice, ne čekajući mjesečni obračun, kako bi se poslodavcima pomoglo oko tekuće likvidnosti i zaštitila radna mjesta", rekao je Jović.

Fond je, istakao je, kroz svoj informacioni sistem uspostavio rad zaposlenih od kuće, da bi bio smanjen broj prisutnih u poslovnim prostorijama i izbjegnut rizik od zaraze.

KORONA SPRIJEČILA LjETOVANjE ZA DJECU IZ OSJETLjIVIH KATEGORIJA


Nažalost, pandemija je ipak uticala na jedan segment poslovanja Fonda, a to je projekat "Socijalizacije djece Republike Srpske" kojim se obezbjeđuje besplatno ljetovanje na moru djeci iz osjetljivih kategorija. Taj projekat u ovim uslovima nije mogao biti realizovan bez rizika za ugrožavanje bezbjednosti i zdravlja učesnika i osoblja, a to nije u interesu ni Fondu, ni Vladi Srpske - rekao je Jović.

On je naveo da se, u kominikaciji sa resornim ministarstvom, trenutno radi na pripremi novog projekta koji će, ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, biti realizovan tokom jeseni, a prilikom njegove pripreme i planiranja na prvom će mjestu biti zdravlje i bezbjednost djece.

U skladu za zaključkom Vlade, projekat "Socijalizacije djece Republike Srpske" biće nastavljen naredne godine.
Jović je podsjetio da je prošle godine Fond za dječiju zaštitu ostvario izuzetne rezultate, prema finansijskim pokazateljima, dostupnosti prava građanima i efikasnosti njihovog ostvarivanja.

U ovu godinu ušli smo sa izmjenom zakona koja je podrazumijevala proširenje prava korisnika, kao i krucijalnu reorganizaciju sistema dječije zaštite u Republici Srpskoj i ove izmjene smo dočekali spremni, da bismo ekspeditivno omogućili primjenu novih zakonskih rješenja i ostvarivanje prava korisnicima - istakao je Jović.

Fond je počeo i sa postupkom reorganizacije sistema dječije zaštite u Republici Srpskoj, te je tokom juna sa radom počela Filijala Bijeljina sa poslovnicama u Bijeljini, Ugljeviku, Loparama, Zvorniku, Milićima, Vlasenici, Srebrenici i Bratuncu.

U ovim opštinama i gradovima korisnici svoja prava sada mogu ostvariti direktno u poslovnicama Fonda.

Jović je najavio da će tokom godine Fond uspostaviti filijale i poslovnice u svim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

NAJMLAĐA PORODILjA 14, NAJSTARIJA 49 GODINA


Prema podacima Fonda za dječiju zaštitu, najmlađa porodilja u Republici Srpskoj u ovoj godini ima 14, a najstarija 49 godina.

Gradovi i opštine sa najviše rođene djece su: Banjaluka sa 653, Bijeljina 361, Doboj 220, Prijedor 194 i Gradiška 184.

Bez poroda su od početka godine Kupres i Istočni Drvar.

Pravo na porodiljsko bolovanje u Srpskoj koristi 45 očeva.

Fond za dječiju zaštitu je od početka godine primio i obradio zahtjeve za ostvarivanje prava na pomoć za opremu novorođenčeta za 3.885 rođene djece, među kojima su 64 blizanačka poroda i jedne trojke rođene u Prijedoru.

Iz Fonda napominju da je broj rođene djece u Republici Srpskoj svakako veći, jer roditelji zahtjev za ostvarivanje prava na pomoć za opremu novorođenčeta mogu podnijeti u roku od godinu dana od rođenja djeteta.
 
(SRNA)