Tradicionalna manifestacija "Nezavisnih novina": Danas izbor ličnosti godine :: Semberija INFO ::

 

Tradicionalna manifestacija "Nezavisnih novina": Danas izbor ličnosti godine


Игор Радојичић, Личност године 2017.
BANjALUKA - Ko je rezultatima svog rada obilježio godinu na izmaku, biće poznato danas, jer se u Kristalnoj dvorani hotela "Bosna" u Banjaluci održava manifestacija "Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja".

"Nezavisne novine" ličnost godine biraju 16. put, a manifestacija od 2016. godine nosi naziv "Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja", u čast njenog pokretača i osnivača "Nezavisnih novina" Željka Kopanje, koji je preminuo 8. avgusta te godine od posljedica srčanog udara.

Sandra Gojković-Arbutina, glavni i odgovorni urednik "Nezavisnih novina", kazala je da ćemo i ove godine, 16. put zaredom, pokazati da je u mnoštvu loših vijesti koje su nas pratile protekle godine bilo i onih sjajnih te da su se stvari pokretale sa mrtve tačke, tako da ćemo nagraditi trud i zalaganje, ali i anonimne heroje.

"Još jednom ćemo, onako kako je to 2003. godine prvi put zamislio naš osnivač i idejni tvorac manifestacije Željko Kopanja, poslati poruke optimizma i dijaloga, pokazaćemo da smo mi kao medij, a i naši čitaoci, prepoznali sve dobro što se desilo u 2018", rekla je Gojković-Arbutina.

Dakle, tradicionalno, uz ličnost koja je obilježila godinu na izmaku, danas, od 18 časova, uz direktan prenos na RTRS i na portalu njnjnj.nezavisne.com, biće proglašeni i najbolji ministri u obje entitetske vlade, kao i u Savjetu ministara BiH. Najbolje ministre birali su čitaoci "Nezavisnih".

Kao i svaki put do sada, izabraćemo i privrednika godine te novinara kojem će pripasti nagrada "Nikola Guzijan", a koju dođeljujemo pripadniku sedme sile čiji je istraživački rad ostavio najdublji trag.

Za kategoriju podvig godine i ovaj put dodijelićemo nagradu "Jelena Trikić", koju smo, podsjetimo, ustanovili u čast svima znanoj Majci Hrabrost.

Podsjetimo, 2017. za ličnost godine proglašen je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, koji je izjavio da nagrada predstavlja izuzetnu čast i za njega, i za njegov tim i saradnike.

"Izuzetna mi je čast primiti ovo priznanje, pogotovo zato što podsjeća i nosi ime mog velikog prijatelja Željka Kopanje, koji je istrajavao u osmišljavanju svojih projekata", rekao je tada Radojičić.

Od 2003. godine do danas, laskavu titulu ličnost godine dobili su brojni domaći i strani predstavnici. Tako su među nagrađenima bili proslavljeni srpski teniser Novak Đoković te regionalni lideri poput Aleksandra Vučića, Ive Josipovića i Mila Đukanovića.

Među dobitnicima su i bivši visoki predstavnik Miroslav Lajčak, američke diplomate Džonatan Mur, Rafi Gregorijan i Kliford Bond te slovenačka političarka Tanja Fajon, koja je dala doprinos da BiH budu ukinute vize.

Svečanost, koja je od ideje prerasla u tradiciju, i ovaj put će ispuniti očekivanja i postignute visoke standarde. Već tradicionalno, manifestacija koju organizujemo plijeni veliku pažnju u gradu na Vrbasu, u BiH, ali i šire. Današnja svečanost još jednom će biti skup najeminentnijih ličnosti iz svih sfera života.

Dosadašnje ličnosti godine
2017 - Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke

2016 - Džonatan Mur, tadašnji šef Misije OEBS-a u BiH

2015 - Ćamil Duraković, tadašnji načelnik opštine Srebrenica

2014 - Dragan Čović, tadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH

2013 - Aleksandar Vučić, tadašnji prvi potpredsjednik Vlade Srbije

2012 - Milo Đukanović, tadašnji predsjednik Vlade Crne Gore

2011 - Novak Đoković, srpski teniser

2010 - Ivo Josipović, tadašnji predsjednik Hrvatske

2009 - Tanja Fajon, tadašnja predstavnica Evropskog parlamenta za liberalizaciju viznog režima zemljama zapadnog Balkana

2008 - Sulejman Tihić, tadašnji lider SDA

2007 - Miroslav Lajčak, tadašnji visoki predstavnik u BiH

2006 - Milorad Dodik, tadašnji premijer Republike Srpske

2005 - Rafi Gregorijan, tadašnji supervizor OHR-a za Brčko

2004 - Mirsada Prašo, doktorica koja je spasla živote pretučenih pravoslavnih sveštenika Jeremije i Aleksandra Starovlaha

2003 - Kliford Bond, tadašnji ambasador SAD u BiH