ZAŠTITA SPC U CRNOJ GORI NA DNEVNOM REDU :: Semberija INFO ::

 

ZAŠTITA SPC U CRNOJ GORI NA DNEVNOM REDU


Narodna skupština Republike Srpske danas nastavlja zasjedanje, a deklaracija o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve (SPC) na slobodno ispovijedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori je prva tačka na dnevnom redu te se očekuje burna diskusija.

Ovaj materijal, koji su u dnevni red sjednice prilikom njegovog usvajanja prošle sedmice uvrstile stranke koje čine vladajuću koaliciju, izazvao je burna reagovanja opozicije jer je “izgurao” prijedlog deklaracije koju je, na tu temu, bio predložio Nebojša Vukanović iz Kluba poslanika SDS-a.

Prijedlog odluke o usvajanju deklaracije o zaštiti prava SPC na slobodno ispovijedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori podnijeli su po hitnom postupku klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, NDP-a, US-a te SPS-a i SP-a.

Šef Kluba SNSD-a Igor Žunić za “Glas Srpske” kaže da se na dnevnom redu nalaze važne teme za Srpsku i građane te da očekuje oštru diskusiju, ali i demokratsku atmosferu. O deklaraciji, koja je uvrštena u dnevni red kao prijedlog većine, kaže da je sličnog karaktera, ali ni blizu slična po sadržaju i smislu tekstu koji je predložio Vukanović.

- Treba nam deklaracija koja će zaštititi prava SPC jer mi iz Srpske imamo pravo na to, jer je SPC isto i moja kao i onog čovjeka u Nikšiću. Vukanović je dao drugačiju deklaraciju. Nije poenta u tome što dolazi od njega, već u tome da se ni amandmanski nije mogla popraviti. Osnovna razlika je da mi idemo u tekstu da zaštitimo prava SPC. Ta prava su narušena donošenjem spornog zakona u Crnoj Gori, gdje je SPC degradirana. Nakon tog zakona su krenule litije i tu dolazimo do onog segmenta koji u svojoj deklaraciji osuđuje Vukanović - rekao je Žunić.
Taj segment je, dodao je, u deklaraciji većine, ali i narušena prava.

- Naša deklaracija je šira - zaključio je Žunić.

(Glas Srpske)