Sindikalna organizacija RiTE Ugljevik - Zabrinuti za sudbinu Elektroprivrede RS :: Semberija INFO ::

 

Sindikalna organizacija RiTE Ugljevik - Zabrinuti za sudbinu Elektroprivrede RS


U Ugljeviku je danas održan sindikalni sastanak predstavnika sindikalnih odbora RiTE “Gacko”, RiTE “Ugljevik”, te Sindikalnog odbora “Elektro Bijeljine”, na kome je, kako je na konferenciji za štampu izjavio Zoran Mićanović, predsjednik Sindikata “Elektroprivrede RS” i Sindikalne organizacije RiTE “Ugljevik”, razgovarano o aktuelnom stanju u “Elektroprivredi RS” i narušavanju Kolektivnog ugovora od strane pojedinih direktora zavisnih preduzeća.



“Donijeli smo zajednički zaključak, da ćemo, nakon upozorenja, ići u tužbu protiv pojedinih direktora zavisnih preduzeća. Ugovor nije narušen u Termoelektrani “Gacko” i Termoelektrani “Ugljevik”. Kolektivni ugovor nije jednostrani akt, već ga potpisuju dva partnera, generalni direktor “Elektroprivrede RS” i predsjednik Sindikata “Elektroprivrede RS”.

Mićanović je naglasio da predstavnici sindikalnih odbora imaju neprovjerenu informaciju, što će se u narednom periodu i potvrditi, da trenutni odnos Matičnog preduzeća prema zavisnim preduzećima predstavlja urušavanje elektroenergetskog sistema u RS.

“Proizvodna preduzeća su bačena na koljena, posebno RiTE “Gacko” i RiTE “Ugljevik”. Tarifni postupak nije pokrenut, a nabavke, neophodne za opstanak ova dva preduzeća, maksimalno se usporavaju. Ova dva kolektiva, izgleda, treba dovesti u fazu propadanja, da bi se u nekom narednom periodu ušlo u privatizaciju enegetskog sektora u RS. Juče smo imali sastanak sa generalnim direktorom “Elektroprivrede RS” Lukom Petrovićem i ministrom Petrom Đokićem, gdje smo sve ovo ponovili. Tražili smo decidne odgovore na neka pitanja. Gašenjem ova dva objekta, u Ugljeviku i Gacku, ugasio bi se elektroenergetski sektor u RS, ugasila bi se Republika Srpska. Nema Republike Srpske kada ste vi zavisni od nekoga sa strane. Čini mi se indikativnom ponuda koja je stigla u distributivna preduzeća. Evropska banka za obnovu i razvoj nudi milijardu KM za sređivanje kompletne mreže. Pitam odgovorne, šta to znači? Mi smo već napisali jedan dopis, koji je objavljen u medijima, u kome je navedeno da je Matično preduzeće ostvarilo dobit od 33 miliona KM. Zavisna preduzeća ukupno su iskazala gubitak veći od 30 miliona KM. Tražili smo i tražimo odgovor na pitanje, kako je moguće da Matično preduzeće, čiji je osnivački kapital 900.000 KM, ima dobit od 33 miliona KM, dok sva zavisna preduzeća imaju gubitak veći od 30 miliona KM. Prihvatamo da smo nepismeni, iako smo tehnički dobro obrazovani, te da shvatamo da je “Elektroprivreda RS” registrovana za prodaju električne energije. Od prodaje električne energije je ostvarena dobit. Pitali smo, šta je prodavano, žito ili pšenica, odnosno čija struja je prodavana? Oko 81 odsto proizvodnje, koliko su TE “Gacko” i TE “Ugljevik” proizveli u maju, pitali smo, čija je to struja i zbog čega razlika cijena i dobiti nije vraćena u zavisna preduzeća. To su bili dužni i obavezni da urade”.

Mićanović kaže da im je objašnjeno kako su veliki kupci električne energije, koju su, ipak, proizveli RiTE “Gacko” i RiTE “Ugljevik” došli u Matično preduzeće.

“Ne zanemarujemo HE “Višegrad” i HE “Bočac” ni u jednom trenutku, ali procenti pokazuju ko je najviše proizveo električne energije. Dokapitalizacija sa 25 miliona KM “Gornje Drine” znači oprihodovanje nečega danas, što će već sutra biti otvoreno kao investicija, čime će se iskazati minus od 25 miliona KM. Mi, kao predstavnici sindikata, sumnjamo u iskazani poslovni rezultat “Elektroprivrede RS”, koji je naduvan, nerealan. Na taj način se sistem urušava. Smatramo da prikazani poslovni rezultat nije vjerodostojan, da je lažiran. Imamo dokumente za tu priču i to ćemo dokazivati, ukoliko treba, i na sudu”.

 Mićanović je istakao da se u javnosti prenosi percepcija o postepenom zatvaranju RiTE “Ugljevik i RiTE “Gacko”.
 “Što se tiče ugljevičkog rudarstva, ono je na izdisaju. Niko to neće javno da iznese.Zbog toga tražimo novi Tarifni postupak što prije na nivou “Elektroprivrede RS”, a pripremili smo i prijedlog reorganizacije “Elektroprivrede RS”. Ovakva organizacija ubija zavisna preduzeća. Što se tiče narušavanja Kolektivnog ugovora, nama 30. juna ističe rok za plaćanje regresa radnicima. Dogovorili smo se da će uslijediti istovremena obustava rada u RiTE “Gacko” i RiTE “Ugljevik”, ukoliko do tada ne bude isplaćen regres radnicima.
Željko Tepavčević, predsjednik Sindikata RiTE “Gacko”, izjavio je da Uprava Matičnog preduzeća vrši udar na Kolektivni ugovor koji predstavlja “radnički ustav”.

“Taj kolektivni ugovor ćemo braniti svim sredstvima. Pozivam sve kolege da se slobodno obrate Konfederaciji sindikata RS, jer ćemo putem suda insistirati na ispunjenju svih obaveza prema radnicima. Nas je razočaralo ponašanje Uprave “Elektroprivrede RS”, jer u vrijeme pandemije virusa korona nisu pitali radnike, rudare, montere, šta im to treba i kako da ih nagrade za izlaganje opasnostima, da ugroze svoje i zdravlje svojih porodica, sve da bi RS imala neophodne megavate. Posebno nas je uvrijedilo i razočaralo to što nam jeftino plaćaju proizvedenu električnu energiju, da bi nam aneksom ugovora pokušali nametnuti i to da ono što oni ne mogu dobro istrgovati i prodati, fakturišu nama. Centralizovali su nabavke, te onemogućavaju i usporavaju naš rad i proizvodnju. Centralizovali su nabavku guma za dampere. Sad će, navodno, pokrenuti tu procedure, a gume će nam stići u kasnu jesen. Ovakav odnos, odgovorno tvrdim, Uprave Matičnog preduzeća prema dvije termoelektrane, ubrzava njihovo gašenje. Država treba hitno da interveniše i da pomogne dva preduzeća koja proizvode od 65 do 70 odsto električne energije u RS. Ovo je priča za opstanak, ne samo Ugljevika, Gacka, Hercegovine ili Semberije, već za opstanak Republike Srpske”, istakao je Tepavčević, naglasivši da oni vjeruju institucijama i da očekuju hitan sastanak sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, jer termoelektrane više nemaju vremena za čekanje. On je izjavio da bez termoelektrana nema budućnosti “Elektroprivrede RS”, kao ni budućnosti Republike Srpske, te da je strategija bazirana na “kiši, suncu i vjetru” neodrživa, te da će takva strategija vrlo brzo gurnuti elektroprivredni sektor u privatizaciju, gdje će giganti poput “Gacka” i “Ugljevika” biti prodavani za jeftine novce.

Semberija info - Lj. Ljubojević
​Foto - B. Milošević