Dodik: Za dva-tri dana novac MMF-a na računima Srpske :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Za dva-tri dana novac MMF-a na računima Srpske


PRIJEDOR - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pozvao je danas poslodavce da za one radnike koji nisu radili tokom pandemije virusa korona, a koji mogu od Vlade da dobiju 520 KM, da pripreme svu dokumentaciju i što prije je dostave nadležnim institucijama.

“Novac je obezbijeđen. Dobra vijest je što su deblokirana sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/. Za dva-tri dana će biti na računima Republike Srpske i moći ćemo da nastavimo sa realizacijom svih naših projekata”, izjavio je Dodik novinarima na Mrakovici, gdje se Izvršni komitet SNSD-a sastao sa funkcionerima ove stranke iz Izborne jedinice jedan.

On je naveo da se danas na Mrakovici razgovara o političkoj i socijalnoj situaciji, o pripremama za izborni proces, a najviše o ekonomskim pitanjima i ozbiljnoj šteti koju je pandemija napravila na javnim računima i u realnom sektoru.

Dodik je naglasio da je vlast u Republici Srpskoj formirala tri fonda koji treba da saniraju štetu, iako ne da je potpuno pokriju, jer je to nemoguće, ali svakako da pomognu u saniranju štete.

“To su kompenzacioni i garantni fond koji kreiramo zajedno sa EBRD i sva sredstva MMF-a idu u Kompenzacioni fond i odatle će se podmirivati troškovi koje smo imali vezano za pandemiju i za ono što smo uložili u medicinski sektor. Treći je fond za lokalne zajednice, gdje želimo da pomognemo budžetima lokalnih zajednica, kako bi one mogle da saniraju određenu štetu”, precizirao je Dodik.

On je rekao da u Izbornoj jedinici jedan postoje značajni resursi za stabilizaciju i jačanje organizacije i strukture SNSD-a i da će SNSD veoma pripremljeni izaći na lokalne izbore.

“Idemo s velikim ambicijama što se tiče kandidata za gradonačelnika Prijedora. To je jedna od strateški važnih pozicija na kojoj ćemo insistirati i okupiti veću koalicionu većinu. Vjerujemo da možemo da imao kapacitet da dobijemo to mjesto i da Prijedor integrišemo u opštine koje pripadajau porodici SNSD-a”, naglasio je Dodik.

Na pitanje novinara ko je kandidat SNSD-a za gradonačelnika Prijedora, Dodik je pokazao na Dalibora Pavlovića.

“Ključno pitanje nije ovdje kandidatura. Znamo šta radimo i nećemo odustati od toga. Imali smo jednog prebjega, ali, evo, to je takva korumpirana politička struktura i politički život podrazumijeva i takve koji to čine. Ali SNSD je partija koja se nikad nije dijelila u vrhu. Iz SNSD-a nije nastala nijedna nova politička partija u Republici Srpskoj, ni u BiH. Mi smo ponosni na jedinstvo koje imamo i spremni smo da, naravno, idemo na izbore sa najvećim očekivanjima”, poručio je Dodik.

Osim Dodika i funkcionera SNSD-a iz Izborne jedinice jedan, sjednici prisustvuju visoki funkcioneri stranke Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nada Tešanović, Nikola Špirić, Slavko Mitrović.  

Dodik: Ostavka Radončića - obračun u okviru bošnjačke političke elite

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ostavka ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudina Radončića predstavlja obračun u okviru bošnjačke političke elite.

“Sam Radončić je rekao da je to problem migranata gdje postoji plan SDA. O tome smo mogli da čujemo na Predsjedništvu prije jedno mjesec dana i vidjelo se da tu nešto ne funkcioniše”, rekao je Dodik novinarima.

On je dodao da sada opet Savjet ministara nije kompletan.

“To mjesto svakako pripada Bošnjacima, ali je neophodno naravno da se prođu sve provjere i procedure tog novog imena. Što se tiče Radončića, mislim da je on pokazivao jednu angažovanost daleko više nakon pogubnih posljedica na tom mjestu u prethodnom mandatu”, rekao je Dodik.

On je za Radončića rekao da je bio čovjek koji je prihvatao realno pozicioniranje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i da je obavljao konsultacije koje su bile od koristi i za BiH i Republiku Srpsku.

“Pokušaćemo da nađemo nekog sličnog u tom pogledu i vjerujem da je to moguće”, zaključio je Dodik.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić potvrdio je ranije danas u Sarajevu da će podnijeti ostavku na funkciju ministra zbog političke razlike u odnosu na neka strateška pitanja između SDA i SBB-a, poput pakistanskih migranata i afere “Respiratori”.

Dodik: Smanjenje plata u Srpskoj nije opcija

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da su ekonomske posljedice nakon pandemije virusa korona neizbježne, ali smanjenje plata u Republici Srpskoj nije opcija.

“Opredjeljenje je da se podstaknu investicije i da se ojačaju prihodi na javnim računima. Očekujemo da se situacija u ekonomskom smislu normalizuje, ako se ne dogodi novi izazovi sa pandemijom kako neki stručnjaci najavljuju”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, preduzete su sve neophodne mjere tokom pandemije i radilo se veoma opširno testiranje potencijalnih zaraženih.

Izrazivši žaljenje za sve gubitke i žrtve tokom pandemije, Dodik je izjavio za beogradski “Alo” da zdravstveni sistem u Srpskoj nije bio u kolapsu i da je pravovremeno reagovao, te da se nakon ovoga steklo jedno novo iskustvo.

​Srna / Glas Srpske