Obilježen Dan oružanih snaga BiH :: Semberija INFO ::

 

Obilježen Dan oružanih snaga BiH


Svečanim postrojavanjem Trećeg pješadijskog bataljona u kasarni  ,,Vojvoda Stepa Stepanović“ obilježena je trinaesta  godišnjica  Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i  1. decembar, Dan  oružanih snaga BiH. 
U sklopu obilježavanja Dana  oružanih snaga BiH, najzaslužnijim pripadnicima ovog bataljona  uručene su nagrade i priznanja.
Prisutnima se obratio komandant kasarne ,,Vojvoda Stepa Stepanović“ major dr Roberto Gašić koji je uz čestitke svim pripadnicima Oružanih snaga BiH, te riječi zahvalnosti prisutnima, podsjetio da se odlukom Predsjedništva BiH o veličini, strukturi  i lokacijama iz jula 2006. godine, pristupilo formiranju i popuni komandi jedinica Oružanih snaga, a paralelno sa tim i sa gašenjem entitetskih vojski. 
Iako relativno mlada institucija BiH, Oružane snage se mogu pohvaliti uspjehom na svim poljima njihovog djelovanja, jer su svi zadaci iz reforme odbrambenog sistema uspješno realizovani.
- Bez obzira na kompleksne izazove,  od trenutka formiranja, pa do danas,  Oružane snage Bosne i Hercegovine uspješno funkcionišu obavljajući sve postavljene zadatke, pri čemu su ostvareni vrijedni i zapaženi rezultati,  rekao je major dr Roberto Gašić precizirajući da Oružane snage BiH imaju pet zadataka: učešće u operacijama kolektivne bezbjednosti, u operacijama podrške miru i samoodbrani, uključujući i borbu protiv terorizma; pružanje vojne odbrane BiH i njenim državljanima u slučaju napada; pomoć civilnim organima u reagovanju na prirodne katastrofe i druge nesreće ,protivminsko djelovanje u BiH, te ispunjavanje međunarodnih obaveza BiH.
Major Gašić je od propisanih zadataka posebno izdvojio zadatak pomoći  civilnim organima u reagovanju na prirodne katastrofe i druge nesreće, jer se tada obezbjeđuje neposredna akcija sa civilnim stanovništvom, a realizuje se na zahtjev određenih civilnih organa.
-U dosadašnjem radu smo, osim obučavanja i izvršavanja konvencionalnih operacija i učešća u međunarodnim mirovnim operacijama, vršili teorijsko i praktično obučavanje pripadnika Jedinice za pomoć civilnim strukturama  u slučaju elementarnih nepogoda, a veliki dio nas je praksu stekao u gašenju požara, na sprečavanju i otklanjanju posledica  od poplava, kao i u potrazi za izgubljenim licima na teško pristupačnim terenima. Raspoloživi  resursi Oružanih snaga će se i dalje stavljati na raspolaganje civilnom društvu u pružanju svih vidova pomoći i podrške civilnim organima vlasti, lokalnim zajednicama i stanovništvu, a ovog puta bih izdvojio aktivnosti izvedene na teritoriji  gradova Bijeljine i Zvornika gdje smo sa strukturama civilnog društva učestvovali u realizaciji  većeg broja aktivnosti, navodi major  dr Roberto Gašić, naglašavajući da pripadnici Trećeg pješadijskog bataljona  sve svoje zadatke realizuju odgovorno i profesionalno kao pripadnici  Oružanih snaga BiH u multinacionalnim operacijama podrške miru cijelog svijeta, čemu se u ovoj jedinici pridaje posebna pažnja.  
                                                                                                                                                                         
M.R.