STANIĆ: BOLjE JE VJEROVATI SVOJIM OČIMA, NEGO BILO ČIJIM RIJEČIMA. OBJELODANITI VIDEO NADZOR. :: Semberija INFO ::

 

STANIĆ: BOLjE JE VJEROVATI SVOJIM OČIMA, NEGO BILO ČIJIM RIJEČIMA. OBJELODANITI VIDEO NADZOR.


Put od formiranja komisije za utvrđivanje eventualnih propusta na UKC Banja Luka pa do njenog konačnog izvještaja je prilično dug. U tom vremenu biće još mnogo sučeljavanja suprostavljenih stavova. Cijelu ovu situaciju na jednostavan način može presjeći rukovodstvo UKC-a kroz objelodanjivanje vlastitog video nadzora kojim je UKC u potpunosti pokriven – istakao je Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.
 
„Naravno da pri tom objelodanjivanju treba ispoštovati sve zahtjeve etike i Zakona o zaštiti ličnih podataka pacijenata, a ne kako se desilo u emisiji Dosije na ATV gdje je pomoćnik za medicinska pitanja UKC-a Banja Luka iznio ime i dijagnozu oboljelog ljekara sa UKC-a“ – naglasio je Stanić.
 
Stanić kaže da su njegovi određeni prijedlozi upućeni ministaru Šeraniću u načelu prihvaćeni i da javnost sad sa nestrpljenjem očekuje nalaze te komisije.
 
„Nakon frapantnih navoda o problemima u UKC-u Banja Luka koje su iznijeli predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine, predstavnici najvišeg rukovodstva UKC-a su pokušali demantovati te navode, nakon čega je uslijedila vrlo zapažena konferencija za medije najvišeg rukovodstva Strukovnog sindikata doktora medicine. Sam ministar Šeranić je rekao da će biti urađeni protokoli o postupku sa otpuštenim pacijentima, što je jasan dokaz da ih do sada nije bilo, a bilo je otpuštanja pacijenata i prebacivanja u druge bolnice“ – pojasnio je Stanić.
 
Predsjednik Odbora za zdravstvo SDS ističe da slika govori hiljadu riječi i da bi snimci video nadzora mogli rasvijetliti sporna pitanja od nosenja - posjedovanja zaštitne opreme, poštovanja protokola, puteva kretanja pacijenata...
 
„Interesantni bi bili snimci druge polovine marta, cijelog aprila i naročito 02. i  03. maja kada je na UKC-u Banja Luka vršena "reorganizacija- preseljenje"“ – ukazao je Stanić.
 
Uz to, kaže Stanić, treba prikazati reverse sa zaduženom zaštitnom opremom po svakom zdravstvenom radniku kao i nezdravstvenim radnicima koji su po prirodi svog posla mogli doći u kontakt sa zaraženim pacijentima.
 
„Kada bi se ti podaci učinili dostupnim kako Strukovnom sindikatu doktora medicine, kao i široj javnosti makar u dijelu, prekinula bi se sva nagađanja, smanjio prostor bilo kakvim špekulacijama i stvorila solidna osnova da se eventualno uočeni problemi počnu otklanjati. Zdravstvo je javno dobro i svi mu moramo pomoći. Najduži put počinje prvim korakom!“ – zaključio je Stanić.

(SDS RS)