OBILjEŽENO 25 GODINA OD EGZODUSA SRBA IZ ZAPADNE SLAVONIJE :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽENO 25 GODINA OD EGZODUSA SRBA IZ ZAPADNE SLAVONIJE


Navršilo se 25 godina od kada su oružane snage Hrvatske u akciji "Bljesak" sa područja zapadne Slavonije, koja se tada nalazila u sastavu Republike Srpske Krajine i pod zaštitom UN, protjerali 15.000 Srba, a 283 je ubijeno ili nestalo.

U Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci služen je pomen stradalim. U znak sjećanja na sve srpske žrtve položeni su vijenci na spomen-ploču kod hrama, a u rijeku Savu spušteni vijenci. Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručili su da je naša obaveza da odamo počast žrtvama i zavjet da ćemo braniti slobodu srpskog naroda.

Narod zapadne Slavonije krenuo je u egzodus prema Republici Srpskoj, a na putu prema mostu spasa do rijeke Save sustizale su ih avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci. Srbi su najveći stradalnici prošlog vijeka - akcija hrvatske vojske "Bljesak" nikada ne smije biti zaboravljena, poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Zavjetujemo se da ćemo braniti slobodu srpskog naroda. Samo tamo gdje imamo državu moženo govortiti o očuavnju srpskog naroda - poručio je Dodik i dodao da je važno jačati Republiku Srpsku.

Za ubijanje i protjerivanje Srba u akciji "Bljesak" hrvatskih oružanih snaga u zapadnoj Slavoniji još niko nije odgovarao. Naša obaveza je da odamo počast žrtvama, poručila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

- Želimo da pokažemo solidarnost i da smo dio istog društva i ukažemo na sve nepravde. Naša je obaveza da pričamo o zločinima, pogotovo o onima o kojima svijet ne želi da govori, a ovo je jedan od takvih zločina. Obaveza naša je da razumijemo šta su to vrijednosti jednog naroda - navela je Cvijanovićeva.
 
Geneza stradanja Srba na prostorima Hrvatske od davnina, još od formiranja Vojne krajine koja je trebalo da brani Evropu i njene vrijednosti. Obilježavanjem važnih datuma, Srbi se zavjetuju da će braniti slobodu i Republiku Srpsku, jednako kao što se brani i Srbija, poručili su srpski zvaničnici.

- Geneza stradanja Srba na prostorima Hrvatske je od davnina, još kada je formirana Vojna krajina koja je trebala da brani Evropu i njene vrijednosti" - podsjetio je Dodik.

Predsjednica Srpske je napomenula da ne postoji opravdanje ni u jednom ratu, niti u bilo kojem političkom procesu, za takvo ophođenje prema civilima koji napuštaju svoja područja.
 
- Naša obaveza je da se držimo zajedno, da razumijemo procese u kojima živimo i snagu kako se jedan narod brani, a to je zajedništvo, i da imamo u vidu šta su to glavni ciljevi, politička opredjeljenja i vrijednosti jednog naroda - poručila je Cvijanovićeva.

Izrazili su zahvalnost svima koji su prije 25 godina primili ljude koji su tada protjerani iz zapadne Slavonije. Hrvatske vojno-policijske snage 1. i 2. maja 1995. godine izvele su akciju "Bljesak" u kojoj je protjerano 15.000 Srba, ubijeno 283, uključujući 114 civila, među kojima 56 žena i 11 djece. Za ove zločine još niko nije odgovarao. Savjet bezbjednosti UN nije pokrenuo pitanje sankcija za Hrvatsku, koja je kao članica Ujedinjenih nacija izvršila agresiju na zonu pod zaštitom te iste organizacije.

(RTRS)