U REPUBLICI SRPSKOJ 31 NOVI SLUČAJ VIRUSA KORONA :: Semberija INFO ::

 

U REPUBLICI SRPSKOJ 31 NOVI SLUČAJ VIRUSA KORONA


Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić  jutros je na redovnoj konferenciji obavijestio javnost da je u protekla 24 časa registrovan  31 novi slučaj zaraze u RS.

- U Institutu za javno zdravstvo i u Univerzitetskom kliničkom centru RS urađeno je 512 uzoraka, a kod 31 osobe utvrđen je virus korona. Sa današnjim danom konstatujemo da u Republici Srpskoj imamo 611 osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona, a do sada je u RS od posledica zaražavanja virusom korona preminulo 20 osoba. Posljednja osoba koja je preminula je iz Trebinja, navodi ministar Šeranić.

Od novozaraženih 17 je  muškaraca i 14 žena. Najviše ih je iz Banja Luke ( 11) i Prnjavora (6),  a po dvije  iz Kneževa i Prijedora i po jedna osoba iz Laktaša, Dervente, Gradiške, Kotor Varoši, Oštre Luke, Srpca, Teslića, Gacka, Trebinja i Ugljevika.

Navedena mjesta su mjesta prebivališta zaraženih osoba, što nužno ne znači da se osobe i nalaze na ovim lokacijama. Tako je među ovim osobama njih 19 iz nadzora koje redovno vrše nadležne institucije.

- To znači  da među njima ima i šest osoba iz staračkog doma iz Kneževa, gdje smo imali zaražene njegovateljice, a virus se proširio i na korisnike ovog doma. U tom domu smo testirali sve osobe i utvrdili da su ostale osobe negativne. Kada su u pitanju drugi domovi, testirali smo još 79 osoba iz staračkih domova iz Srpca, Prnjavora, Prijedora, Banja Luke, Gradiške, Novog Grada, Zvornika i Trebinja i svi nalazi su negativni, pojašnjava Šeranić.

Kako navodi, pored šest korisnika staračkog doma iz Kneževa, u ovom turnusu je utvrđeno prisustvo novog virusa kod sedam zdravstvenih radnika: četiri su iz UKC ( tri medicinske sestre i jedan doktor medicine), jedna medicinska sestra iz bolnice u Gradišci, jedna medicinska sestra iz bolnice u Bijeljini i jedan medicinski tehničar iz privatne zdravstvene ustanove.

Kada je riječ o najavljenim ublažavanjima mjera Šeranić naglašava da se mora govoriti o striktnom epidemiološkom i inspekcijskom nadzoru.

- Ublažavanje mjera ne zavisi samo od nas nego i od susjednih zemalja, jer će se ublažavanjem mjera kod njih mijenjati situacija i kod nas, kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.