U Srpskoj ublažavanje mjera već od 27. aprila? :: Semberija INFO ::

 

U Srpskoj ublažavanje mjera već od 27. aprila?


Dozvoli li epidemiološka situacija, Republika Srpska bi, tokom maja, mogla da izađe iz vanrednog stanja. Zbog toga njeni zvaničnici naglašavaju da je važno da se svi građani ponašaju disciplinovano, jer je to jedini način da dođe do popuštanja strogih mjera koje su na snazi. Ocjenjuju da je Srpska pokazala sposobnost da upravlja kriznim situacijama i potvrdila nužnost postojanja. Više napora najavljuju kada je riječ o oporavku privrede.

Odgovorno ponašanje, disciplina i poštovanje striktnih mjera, put su do realizacije plana da u mjesecu koji slijedi, vanredno stanje bude ukinuto. Ako epidemiološka situacija bude povoljna, već 27. aprila može se očekivati da određene mjere budu ublažene.

- To znači da će još neki moći početi da otvaraju radnje, odlaze na avakodnevne aktivnosti, poslove. Radićemo to postepeno kako ne bismo ugrozili rezultate koje smo postigli u proteklom periodu. Sve što što radimo, radimo da razvučemo tok epidemije, da posljedice budu manje. Želimo da u narednom periodu striktne mjere ublažavamo - rekla Željka Cvijanović, predsjednica Srpske.

Srpska je spremno dočekala epidemiju, smatra srpski član Predsjedništva BiH. I u ovom teškom periodu dokazala je da ima prijatelje na svim stranama svijeta i tako, tvrdi, negirala besmislicu plasiranu iz Sarajeva da je nebitna tvorevina.

Ukazuje i na velike probleme u oblastima za koje nije izričito nadležna, unutar BiH.

- Na donošenju mjera i odluka o virusu korona BiH je dokazala da je nesposobna da preživi. Jedini segment u BiH koji je pokazao da je sposoban nešto pozitivno da uradi u ovom periodu je Republika Srpska. Sve odluke koje su donošene na nivou BiH i Federacije su bile na štetu Srpske. Nikada nismo osporavali pomoć koja stiže u FBiH ili na nivo BiH. Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković umislila je sada da je važan faktor pa piše pisma stranim političarima i žali se na pomoć koju Srpska dobija - istakao je Dodik u intervjuu za Večernje novosti.

Što prije Republika Srpska savlada zdravstvene izazove, brže i bolje će moći da obnovi privredu. Jedan od načina za to je kreiranje fondova.

- Sa dijelom sredstava od MMF-a osnovaćemo i garantni fond za mala i srednja preduzeća koji će služiti za pomoć u poslovanju tih preduzeća nakon pandemije. Samo oni poslodavci koji budu zadržali radnike moći će računati na sredstva ovog fonda. Treći fond koji ćemo osnovati je fond za pomoć lokalnim zajednicama, gdje želimo da pomognemo njihovim komunalnim organizacijama da se rehabilituju nakon pandemije - naveo je srpski član Predsjedništva BiH za Srpska info.

Cvijanovićeva je dodala da Srpska radi na kreiranju mjera da bismo, kako kaže, već sada dok sve ovo traje našli modalitete kako da prevaziđemo ovu situaciju i probleme koje je ona donijela.

- Dok je 2014. godine trajala kriza izazvana poplavama kreirali smo podršku putem vaučera koje su građani mogli da troše u domaćim prodavnicima. Na taj način smo zadržali novac u Srpskoj, a time pomogli i onima koji rade u prodavnicama i proizvodnji. Isti način rada smo primijenili sada i dok sve ovo traje mi kreiramo rješenja - pojasnila je predsjednica Srpske.

A šteta u ovom trenutku, prema procjenama, dostiže 800 miliona KM.

Uprkos tome, plate i penzije, kako obećavaju nadležni, biće redovne. Trebalo bi, kažu, učiniti sve da bi javna potrošnja bila zadržana, prije svega održavanjem postojećeg nivoa plata u javnom sektoru.

RTRS / Glas Srpske