INSPEKTORAT REPUBLIKE SRPSKE: ZBOG NEPRIDRŽAVANjA PROPISANIH MARŽI 30 HILjADA KM :: Semberija INFO ::

 

INSPEKTORAT REPUBLIKE SRPSKE: ZBOG NEPRIDRŽAVANjA PROPISANIH MARŽI 30 HILjADA KM


Republička tržišna inspekcija izvršila je u proteklih devet dana 77 kontrola u prodajnim objektima u RS u vezi sa ograničavanjem marži prilikom formiranja cijena robe, te su u dva slučaja izrečene kazne od 30.000 KM onima koji se toga nisu pridržavali.

"Inspektori su i zbog drugih utvrđenih nepravilnosti kao što je isticanje cijena, odnosno one nisu bile vidno istaknute i lako dostupne potrošačima, drugim kontrolisanim subjektima izrekli kazne u iznosu od 4.100 KM", , saopšteno je iz Inspektorata RS.

Iz Inspektorata navode da, imajući u vidu obim proizvoda koji je obuhvaćen urebom Vlade RS o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području RS, same kontrole zahtijevaju duže vrijeme, jer inspektori vrše temeljne provjere formiranja cijena za 45 grupa proizvoda koje obuhvataju stotine različitih tipova i proizvođača proizvoda.

Navedenom uredbom ograničena marža svih učesnika u lancu snabdijevanja robom ili proizvodima, tako da ne prelaze nivo marži te robe ili tih proizvoda na dan 5. marta.

Za kršenje urebe propisana je kazna za trgovca kao privredno društvo, odnosno drugo pravno lice 10.000 KM, za odgovorno lice 5.000 KM, te za trgovca kao preduzetnika 6.000 KM.