Dodik: Nemjerljiva pomoć Ruske Federacije :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Nemjerljiva pomoć Ruske Federacije


BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je nemjerljiva pomoć koja je danas iz Ruske Federacije stigla u Republiku Srpsku.

“Znamo da se i Ruska Federacija suočava sa virusom korona, ali nije izostala njihova želja da nama pomognu”, rekao je Dodik novinarima na banjalučkom aerodromu, gdje je sa drugim zvaničnicima Srpske dočekao prvi kontingent pomoći iz Rusije.

Dodik je zahvalio Rusiji, njenom predsjedniku Vladimiru Putinu, ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu i ruskom ambasadoru u BiH Petru Ivancovu koji su radili sa vlastima Republike Srpske da stigne ova pomoć.

“Oni su nam rekli da gdje ovi ljudi izvrše dezinfekciju prostorija ili otvorenog prostora poslije toga ta mjesta izgledaju kao da tu nije ni bilo virusa korona. Veoma je važno da sve dezinfikujemo i da to bude sterilno”, naglasio je Dodik.

On je preporučio i Federaciji BiH /FBiH/ i njenom rukovodstvu da od institucija Ruske Federacije zatraže da i njima pomognu.

“Javno kažem da ću podržati takav zahtjev i nazvaću određene ljude da ovo isto bude realizovano i u Federaciji. Važno je da ovakvi stručnjaci uđu u zdravstvene ustanove u FBiH koje je zahvatio virus korona. Oni moraju da imaju inicijativu i ovdje je to problem. Ruska strana je ta koja određuje kome daje pomoć. Rekli su da na zahtjev Republike Srpske ona dolazi ovdje. Ukoliko to FBiH i njeni organi žele neka napišu zahtjev i ja ću istim putem zatražiti da pomognemo i njima”, istakao je Dodik.

On je dodao da ruski stručnjaci odlaze na sastanak sa ljudima iz Srpske kako bi napravili plan djelovanja.

“Ovo su pripadnici Vojske Ruske Federacije i oni mogu da djeluju samo u skladu sa naređenjem. Naređenje koje su dobili od najvišeg državnog rukovodstva je da idu u Republiku Srpsku. Sada je potrebno da dobiju naređenje da idu i u FBiH. Ako su mogli da budu u Italiji i na mnogim drugim mjestima ne vidim razlog zašto ne bi mogli da pomognu i FBiH”, rekao je Dodik.

Ivancov: Medicinska oprema za prevazilaženje krize

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izrazio je nadu da će pomoć u medicinskoj opremi, koja je iz Ruske Federacije stigla danas na banjalučki aerodrom, pomoći Republici Srpskoj da prevaziđe krizu izazvanu epidemijom virusa korona.

Ivancov je naveo da je pomoć iz Rusije upućena na zahtjev Republike Srpske, s ciljem da se Srpskoj pomogne u ovoj teškoj situaciji, u kojoj se nalaze i brojne zemlje širom svijeta.

“Dolazi ekipa ljekarskih specijalista, koji će se zajedno sa kolegama iz Srpske konsultovati u liječenju ljudi, a stiže i specijalna tehnika koja omogućava dezinfekciju prostora zgrada i drugih objekata”, rekao je Ivancov novinarima.

“Nadamo se da će ova naša uloga pomoći da se situacija olakša i da ćemo zajedničkim naporima prevazići sve nevolje”, rekao je Ivancov.

Prema njegovim riječima, pomoć je stigla na zahtjev Republike Srpske, dok zahtjeva iz Federacije BiH nije bilo, a Rusija je spremna da pomogne ukoliko bude mogućnosti.

Višković: Značajna pomoć u borbi protiv virusa korona

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je za Srpsku od izuzetnog značaja u borbi protiv epidemije izazvane virusom korona što je dobila prvi kontingent medicinske opreme i pomoći iz Rusije.
“Ovo je značajna pomoć za naš zdravstveni sektor. Došli su stručnjaci iz Rusije da pomognu našim ljekarima koji se više od mjesec dana herojski bore sa pandemijom”, rekao je novinarima Višković, nakon što je na Aerodrom “Mahovljani” u Banjaluci dopremljen prvi kontingent medicinske opreme i pomoći Rusije za borbu protiv epidemije izazvane virusom korona.

On je istakao da su se institucije Republike Srpske obratile za pomoć Rusiji i predsjedniku te zemlje Vladimiru Putinu.

“Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ja smo uputili pismo Rusiji na šta je ova zemlja reagovala i poslala pomoć. Ovo je pomoć onima koji su je i tražili, na čemu smo više nego zahvalni”, dodao je Višković.

On je, u ime Vlade Srpske i institucija, zahvalio Rusiji i Putinu na uručenoj pomoći.

“U borbi protiv virusa značajna je dezinfekcija javnih površina. Došli su nam najbolji svjetski stručnjaci sa najboljom opremom i sredstvima za dezinfekciju i nastojaćemo da svi naši veći gradovi budu dezinfikovani. U Banjaluci ćemo sutra početi sa dezinfekcijom Univerzitetskog kliničkog centra, Studentskog doma žNikola Teslaž, odnosno mjesta gdje je najveća koncentracija lica koja su pozitivna na virus, nakon čega idemo dalje”, rekao je Višković.

Cvijanović: Velika zahvalnost Rusiji, pomoć potvrda dobrih odnosa

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je danas u Banjaluci u ime institucija i građana veliku zahvalnost za pristiglu rusku pomoć u suzbijanju korona virusa u Srpskoj, navodeći da je ovaj gest potvrda dobrih odnosa i razumijevanja Srpske i Rusije.

Ona je rekla novinarima da se ova pomoć koja je stigla na Aerodrom u Banjaluci manifestuje u ljudstvu, medicinskim stručnjacima koji će pomoći ovdašnjem zdravstvu, kao i opremi, sredstvima za dezinfekciju i aktivnostima koje će se sprovoditi na suzbijanju virusa.

“To sve ćemo dobiti putem ove isporuke. Ovo je prvi dolet od tri planirana, koja će se desiti tokom dana. Pomoć obuhvata dolazak medicinskih stručnjaka i specijalista, sredstva za dezfinfekciju, respiratore, zaštitne maske i svu opremu koja je danas potrebna bolnicama”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je pomoć upućena na zahtjev rukovodstva Srpske i da je veoma brzo stigla nakon razgovora sa predsjednikom Rusije i ministrom spoljnih poslova Vladimirom Putinom i Sergejom Lavrovom.

“Zahvalni smo i ova pomoć pokazuje mnogo više od obične borbe, odnosno da preživimo u ova teška vremena. Znamo da Rusija ima svoje probleme sa virusom, kao i druge zemlje, ali u svim tim naporima koje ulažu na svojim terenima, oni su se odazvali i pomogli svakome kome je to bilo potrebno. Takođe, ovo je potvrda naših dobrih odnosa i razumijevanja”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je sigurna da bi od Rusije svako dobio pomoć ako bi je zatražio, što se i pokazalo u slučaju Italije.

Cvijanovićeva je rekla da bi i Federacija BiH dobila pomoć ukoliko bi se obratila Rusiji.

​Srna / Glas Srpske