PRIJE 28 GODINA OSNOVANA SRNA :: Semberija INFO ::

 

PRIJE 28 GODINA OSNOVANA SRNA


Danas se navršilo 28 godina od osnivanja Novinske agencije Republike Srpske - SRNA.

SRNA je osnovana na Blagovijesti, 7. aprila, 1992. godine na Palama, odlukom Narodne skupštine tadašnje Srpske Republike BiH, kao Srpska novinska agencija - SRNA.

Od 1998. sjedište SRNE je u Bijeljini, a odlukom Vlade Srpske 27. marta 2008. dobila je svoj sadašnji naziv - Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.

Novinska agencija Republike Srpske bila je prvi medij srpskog dijela BiH i stvorena je u času kada su već počeli ratni sukobi, a glavni prijeratni mediji u tadašnjoj Socijalističkoj Republici BiH bili su pod ratnom i propagandnom kontrolom takozvane Republike BiH.

Agencija je neodvojivo vezana za nastanak Republike Srpske i predstavlja jednu od njenih najstarijih i najznačajnijih institucija.

Angažovanošću i predanim radom zaposlenih, SRNA je bila i ostala medijski simbol Republike Srpske i za svoj rad dobila značajna odlikovanja od institucija Srpske.

Od osnivanja 1992. godine, bila je svjedok burnih događaja i hroničar teških vremena. Tokom nepune tri decenije rada i razvoja, SRNA je uspjela da odgovori na visoke zahtjeve profesije i oslonac je svim medijskim kućama na području Srpske, kao i van njenih granica.

Novinska agencija Republike Srpske do danas je prikupila, obradila i objavila više od tri miliona informacija - od vijesti, reportaža, intervjua, analitičkih tekstova, audio i video izvještaja, te fotografija.
SRNA dnevno emituje od 250 do 300 informacija.