REPUBLIKA SRPSKA: Starijim od 65 utorkom i petkom biće dozvoljeno kretanje od 7 do 10 časova :: Semberija INFO ::

 

REPUBLIKA SRPSKA: Starijim od 65 utorkom i petkom biće dozvoljeno kretanje od 7 do 10 časova


BANjALUKA - Glavni koordinacioni tim, koji čine zvaničnici Republike Srpske, preporučio je Republičkom štabu za vanredne situacije da koriguje pojedine zaključke da bi se dva dana u sedmici omogućilo kretanje licima s navršenih 65 godina života i starijima, da podignu penzije i kupe namirnice.

Sa tim u vezi, naglasak za korekcije je na Zaključku o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srpske.

Na sastanku Tima danas je ponovo apelovano da građani poštuju propisane mjere zaštite od virusa korona, te da se lica u kućnoj izolaciji striktno pridržavaju propisanih mjera, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Naredni sastanak Glavnog koordinacionog tima biće održan sutra u kabinetu predsjednika Vlade Republike Srpske u 12.00 časova.

Koordinacioni tim, koji čine predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i generalni sekretar Vlade Republike Srpske Siniša Karan, održao je danas sastanak povodom aktuelne situacije izazvane novim virusom korona.

Na sastanku je razmatrana trenutna epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i sprovođenje dosadašnjih mjera institucija Srpske u vezi sa suzbijanjem virusa korona.

Podsjećamo, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je ranije da će sutra biti donesena odluka da licima starijim od 65 godina bude dozvoljeno kretanje utorkom i petkom od 7.00 do 10.00 časova kako bi im bilo omogućeno da obave osnovne stvari, da odu do prodavnice i banke.

Dodik je naglasio da su svi koji upravljaju bankama ili prodavnicama dužni da prije ulaska penzionera izvrše potpunu dezinfekciju.

On je naglasio da će ljudi do 75 godina koji žive na selu moći da izlaze i nesmetano obavljaju poljoprivredne djelatnosti.

Dodik je rekao da je na današnjoj sjednici Glavnog koordinacionog tima, koji čine zvaničnici Republike Srpske, razgovarano o epidemiološkoj situaciji izazvanoj pojavom virusa korona, kao i o mjerama koje su uvedene.

"Neophodno je pojačati sve mjere u smislu izvršenja. Vlasnicima prodavnica bijele tehnike i drugih materijala koji su neophodni za stanovništvo moći će da rade u nekom periodu osam sati dnevno sa režimom koji je predviđen za prodavnice prehrambene i druge robe. To znači da se mora strogo voditi računa o razdaljini između osoba i da u zatvorenom prostoru ne može da bude više od četiri čovjeka", naglasio je Dodik.

On je u izjavi za "ATV" najavio da će u tom pogledu Republički štab i Vlada donijeti određene mjere, te naglasio da će isplata penzija biti u roku.

Srna / ATV / Nezavisne novine