Savez slijepih i slabovidih lica RS :: Semberija INFO ::

 

Savez slijepih i slabovidih lica RS


U okviru “Višnjićevih dana” članovi Saveza slijepih i slabovidih lica RS, zajedno sa članovima Saveza slijepih i slabovidih lica Srbije  organizovali su kulturno – umjetnički program u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” kojim su se odužili velikom pjesniku I narodnom guslaru Filipu Višnjiću.

Predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić rekao je novinarima da se i na ovaj način pokazuje da su slijepa lica vrijedni članovi društva koji se zalažu za demokratiju, ravnopravnost, slobodu i napredak u svakom pogledu.

„Učešće na “Višnjićevim danima“ omogućava slijepim licima da pokažu svoju kreativnost i sposobnosti, a Višnjić je naš svetionik za budućnost“, poručio je Suzić.

On je izrazio nadu da će uz veću materijalnu podršku vlasti na svim nivoima i djelovanje institucija kulture slijepim licima biti olakšana pristupačnost i vidljivost u društvu.

Prema Suzićevim riječima, Saveza slijepih Republike Srpske ima 22 lokalne organizacije sa učlanjenih 2 000 slijepih i slabovidih lica. 
Milan Tošić, predsjednik Saveza slijepih Srbije istakoa je da ova organizacija ima dobru i kontinuiranu saradnju sa Savezom slijepih i slabovidih lica RS.
„ Mi međusobno sarađujemo, jer je to i interes ljudi s obje strane Drine. Ovbom prilikom smo osvježili sjećanje na Filipa Višnjić. U Srbiji imamo 12.000 članova i 45 organizacija u svim gradovima RS. U oblasti kulture smo izuzetno aktivni, jer je to mogućnost za suzbijanje predrasuda o slijepim osobama“, izjavio je Tošić. 
Lj.Lj.