ZAKLjUČCI PREDSJEDNIŠTVA PARTIJE DEMOKRATSKOG PROGRESA U VEZI EPIDEMIJE KORONA-VIRUSA I STANjA U PRIVREDI: :: Semberija INFO ::

 

ZAKLjUČCI PREDSJEDNIŠTVA PARTIJE DEMOKRATSKOG PROGRESA U VEZI EPIDEMIJE KORONA-VIRUSA I STANjA U PRIVREDI:


1.Predsjedništvo Partije demokratskog progresa smatra da je zbog novonastale situacije u vezi epidemije korona virusa najvažnije da građani Republike Srpske u potpunosti poštuju preporuke zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija. Što se budemo ponašali odgovornije, to će prije proći i ova kriza.
 
2. Predsjedništvo PDP-a moli sve svoje članove i simpatizere da u ovim danima ne zaborave na naše najstarije građane i da im pomognu u svemu što im je potrebno, posebno poštujući bezbjednosna pravila nadležnih institucija. Ovo je vrijeme koje traži veliku solidarnost u našoj zajednici i PDP će svakako u tom smislu dati svoj puni doprinos.
 
3. Predsjedništvo PDP-a smatra da su korona virusom podjednako ugroženi zdravlje građana i privreda. Zdravstveni sistem Republike Srpske neće biti uspješan bez uspješne privrede koja omogućuje redovno finansiranje zdravstvenog sistema. Takođe, građani neće imati dovoljno prihoda ukoliko u dužem periodu ne budu radili, a što će ih onemogućiti ne samo da se adekvatno bore protiv korona virusa, nego će imati dalekosežne i ozbiljne posljedice po njihovu sveukupnu egzistenciju. 
 
4. Budući da privreda Republike Srpske već trpi izuzetno teške posljedice postojećeg stanja, smatramo da je pod hitno potrebno donijeti određene mjere koje će pomoći njenoj revitalizaciji. Ponavljamo, bez toga će nam privreda uskoro kolabirati, a odmah potom će kolabirati i naš zdravstveni sistem, kao i sve naše institucije, što je najveća opasnost sa kojom se trenutno suočavamo. Zbog toga predlažemo sljedeći set konkretnih mjera čiji je primarni cilj čuvanje privrede i spriječavanje otkaza radnicima zaposlenim u onim poslovnim subjektima kojima je zabranjen ili ograničen rad:
 
- pod hitno usvajanje mjere koja znači da se PDV plaća na kraju mjeseca. Za najugroženije privredne subjekte potrebno je razmotriti opciju oslobađanja plaćanja dijela PDV-a, ili prolongiranja plaćanja do trenutka uspostavljanja pune poslovne aktivnosti.
 
- Predsjedništvo PDP-a traži da Vlada Republike Srpske usvoji privremenu mjeru kojom će se iz budžeta Republike Srpske osigurati isplata iznosa minimalne plate (520 KM) za sve radnike u onim poslovnim subjektima kojima je zbog odluke Vlade zabranjen rad, i to za cijeli period trajanja takve odluke Vlade, te da taj iznos bude u potpunosti oslobođen plaćanja poreza i doprinosa. 
 
- Usvajanje mjera da doprinosi za radnike u privrednim subjektima kojima je obustavljen rad budu značajno smanjeni. Ukoliko kriza potraje potrebno je razmotriti mjeru potpunog oslobađanja plaćanja poreza i doprinosa na plate radnika, a kako bi ti radnici ostali u radnom odnosu, što smatramo da je primarni cilj. Druga opcija za razmatranje može biti da se dio poreza i doprinosa plaća, te da taj iznos plaćenih poreza i doprinosa kasnije bude tretiran kao poreski odbitak kod plaćanja poreza na dobit.
 
- Umanjenje osnovnog dijela (paušala) za plaćanje računa komunalija za one poslovne subjekte koji ili ne rade ili su posebno pogođeni ovom krizom (računi električne energije, toplotne energije i drugi računi komunalija).
 
- Kad je riječ o nivou lokalnih samouprava, smatramo da je potrebno donijeti mjeru da se za period trajanja zabrane rada svim poslovnim subjektima na koje se ta zabrana odnosi proporcionalno smanji plaćanje svih mjesečnih i godišnjih komunalnih naknada i taksi.
 
5. Predsjedništvo PDP-a zadužuje sve funkcionere PDP-a na svim nivoima da  o d m a h  pokrenu inicijative u pravcu realizacije ovih zaključaka. Dodatno, Predsjedništvo PDP-a zadužuje sve funkcionere PDP-a u lokalnim zajednicama da odmah počnu sa implementacijom ovih zaključaka.