FOND PIO REPUBLIKE SRPSKE UVODI MJERE ZBOG OPASNOG VIRUSA :: Semberija INFO ::

 

FOND PIO REPUBLIKE SRPSKE UVODI MJERE ZBOG OPASNOG VIRUSA


U Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja održana je konferencija za medije na kojoj je direktor ove institucije Mladen Milić upoznao javnost sa mjerama koje su preduzete u  cilju smanjenja mogućnosti širenja korona virusa među korisnicima usluga Fonda PIO i svih građana Republike Srpske. 

Rečeno je da je u prijepodnevnim satima 16. marta  održana peta sjednica Štaba za vanredne situacije Fonda PIO na kojoj su donijete dodatne mjere koje imaju za cilj dalje sprečavanje širenja korona virusa, poznatog pod nazivom kovid-19. 

- Uvode se dodatne vanredne mjere u radu Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske u svim organizacionim jedinicama: centralnoj službi, 6 filijala i 54 poslovnice. Rad sa strankama se svodi na minimum i samo u krajnje neophodnim situacijama, te stoga molimo korisnike prava i osiguranike da bilo kakve obaveze koje imaju u Fondu PIO RS odlože do daljnjeg i ne dolaze u prostorije Fonda, već da nas kontaktiraju na brojeve telefona ili putem elektronske pošte, a zahtjeve za ostvarivanje prava na penziju podnose isključivo putem pošte na našu adresu uz obaveznu naznaku kontakt telefona i mejl adrese, ističe Mladen Milić. 

Kontakt telefon za bijeljinsku filijalu Fonda PIO 055 490 952, i-mejl adresa fil.bn@ fondpiors.org

Navodeći mjere zaštite, ističe da se ograničava ulaz stranaka u šalter sale na maksimalno tri, uz preporučene mjere držanja rastojanja i druge preventivne mjere. 

- Uvodimo i preraspodjelu rada zaposlenih u Fondu PIO i to tako da od sutra ( 17. marta) na posao dolazi 50 odsto zaposlenih koji su najneophodniji za održavanje minimalnog funkcionisanja radnih procesa. Prvi koji idu na prinudni odmor su svi oni naši zaposlenici koji  su stariji od 60 godina, hronični bolesnici, trudnice i majke male djece, precizira Milić  koji dalje navodi da je,  u zavisnosti od razvoja situacije u narednom periodu, moguće i dodatno smanjenje  broja angažovanih  na radnim poslovima i zadacima, pa i potpuna obustava rada sa strankama.

Fond PIO do daljnjeg obustavlja i rad organa vještačenja  koji vrše ocjenu radne sposobnosti, a do daljnjeg neće raditi ni poslovnice u malim opštinama, gdje je jedan zaposlen. Na vratima tih poslovnica biće istaknuti brojevi telefona i mejl adrese putem kojih stranke mogu kontaktirati poslovnicu Fonda PIO.

- Tamo gdje je moguće primjenićemo rad od kuće, a od danas se obustavljaju i sva službena putovanja, navodi Mladen Milić.

Milić je novinarima rekao i da se, u dogovoru sa Udruženjem penzionera Republike Srpske, do daljnjeg zabranjuje rad svih klubova penzionera, a sve kako bi se najstarija populacija, koja je ujedno i najizloženija mogućnosti zaraze korona virusom, zaštitila, te im se savjetuje da kretanja i socijalne kontakte svedu na minimum.

- Zadužuju se rukovodioci filijala i šefovi poslovnica  da stupe odmah u kontakt sa šefovima štabova za vanredne situacije u svojim gradovima i opštinama i provjere mogućnost izvršenja  dezinsekcije i dezinfekcije radnih prostorija u skladu sa mjerama Vlade Republike Srpske, a ovim putem se pozivaju svi zaposleni u Fondu da ukoliko imaju saznanja da je neko od njihovih poznanika, komšija, prijatelja i rodbine boravio u zemljama žarišta virusa korona, da ih, ukoliko se nisu prijavili u dom zdravlja, zamole da to učine, a ako pak ne žele, onda da ih se prijavi nadležnim organima, upućuje Mladen Milić.

​Fond PIO Republike Srpske