Fond PIO RS: Odziv osiguranika zadovoljavajući :: Semberija INFO ::

 

Fond PIO RS: Odziv osiguranika zadovoljavajući


U poslovnice Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske obratilo se 610, od 6.221 osiguranika koji u toku 2020. godine ispunjavaju uslove za sticanje prava na starosnu penziju, a kojima je Fond uputio poziv radi kompletiranja neophodne dokumentacije.

Fond je prije mjesec dana obavijestio osiguranike o potrebi kompletiranja dokumentacije neophodne za rješavanje o pravu na penziju i odziv ocjenjuje zadovoljavajućim, navedeno je u saopštenju iz Fonda. U Filijali Banjaluka pozivu se odazvao 161 osiguranik, a u Filijali Bijeljina 146 osiguranika.

- U Filijali Doboj na obavještenje Fonda odazvala su se 63 osiguranika, u Filijali Prijedor 87, u Filijali Istočno Sarajevo 67, a u Filijali Trebinje 86 osiguranika“,  istakli su u saopštenju. S obzirom da je od poziva osiguranicima prošlo samo mjesec dana, u Fondu očekuju da će odziv osiguranika za kompletiranje dokumentacije i podataka iz Matične evidencije i u toku narednih mjeseci biti nastavljen, te da će prevazići odziv iz ranijih godina, kada nije iznosio više od 15 do 20 odsto.

Uslovi pod kojima osiguranik u 2020. godini može ostvariti pravo na starosnu penziju za žene su 65 godina života i 15 godina staža osiguranja, 58 godina i 4 mjeseca života i 40 godina penzijskog staža, te 56 godina i četiri mjeseca života i 35 godina staža osiguranja. Muškarci treba da ispunjavaju 65 godina života i 15 godina staža osiguranja ili 58 godina i četiri mjeseca života i 40 godina penzijskog staža.

Cilj prikupljanja nedostajuće dokumentacije jeste brzo i efikasno postupanje Fonda, nakon podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, a blagovremeno kompletiranje dokumentacije omogućiće ostvarivanje prava u roku od sedam do 15 dana, što je znatno kraće od zakonskog roka od dva mjeseca. Iz Fonda apeluju da se svi osiguranici, koji u ovoj godini stiču uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju, jave u poslovnicu prema mjestu prebivališta kako bi otpočeli proces kompletiranja dokumentacije potrebne za postupak rješavanja o pravu na starosnu penziju, nakon što zahtjev osiguranika bude podnesen.

​Semberija info - O. Stjepanović