Devet osoba u Srpskoj pod nadzorom zbog virusa korona :: Semberija INFO ::

 

Devet osoba u Srpskoj pod nadzorom zbog virusa korona


Фото: РТРС

BANjALUKA - U Srpskoj je pod zdravstvenim nadzorom trenutno devet osoba koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom, bez simptoma bolesti, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS nakon sastanka Koordinacionog tijela za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti vezanih za pojavu novog koronavirusa.


- Uzimajući u obzir novonastalu situaciju u Italiji, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić donio je Naredbu o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona. Ona se odnosi na zdravstvene ustanove, jedinice lokalne samouprave i aerodrom, te sprovođenje mjera za zbrinjavanje evenutalnih slučajeva oboljelih od bolesti - saopšteno je iz Ministarstva zdravlja RS.

Ističu da u Srpskoj za sada nema potvrđenih niti sumnjivih slučajeva oboljelih od virusa korona, te da se uprkos tome nastavlja se sprovođenjem mjera fokusiranih na rano otkrivanje eventualnih sumnjivih slučajeva s ciljem sprječavanja nastanka i širenja bolesti izazvane novim virusom.

- U stalnom smo kontaktu sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i pratimo preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti – rekli su u Ministarstvu zdravlja navodeći da će nastaviti sa redovnim informisanjem javnost o epidemiološkoj situaciji u Srskoj kada je riječ o novom virusu korona.

Od 31. decembra 2019. godine, zaključno sa 24. februarom 2020. godine, u svijetu je ukupno prijavljeno 79.360 laboratorijski potvrđenih slučajeva oboljelih od COVID-19, uključujući 2.618 smrtnih slučajeva.

​Glas Srpske