Na pomolu reorganizacija ministarstava u Vladi Srpske :: Semberija INFO ::

 

Na pomolu reorganizacija ministarstava u Vladi Srpske


Naime, aktuelna premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović nekoliko puta je najavljivala mogućnost reorganizacije Vlade, a kako tvrde naši izvori, moguće je da se ta ideja realizuje do kraja mandata aktuelnog saziva Vlade i da njihovi nasljednici osvanu u novom ruhu.

– Novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske može na prijedlog još uvijek aktuelne Vlade da po hitnom postupku izglasa novi zakon o ministarstvima i onda bi nova vlada praktično mogla da ima drugačiji raspored resora. Postoji već nekoliko šema za izgled buduće Vlade, koja bi trebalo da bolje odgovara potrebama društva. Stvar je samo političke volje da se to izglasa – kaže naš sagovornik blizak Vladi RS.

Jedna od varijanti za reorganizaciju Vlade, kako saznajemo, podrazumijeva mogućnost pretvaranja Ministarstva za izbeglice u sekretarijat ili odeljenje ili razdvajanje resora rada i boračko-invalidske zaštite. Izvjesno je i da bi prijedlog bio da se Ministarstvo trgovine pripoji Ministarstvu ekonomskih odnosa i regionalne saradnje, a da visoko obrazovanje bude izdvojeno iz Ministarstva prosvjete i pripojeno resoru nauke i tehnologije.

Aktuelna premijerka RS je nekoliko puta izjavljivala da bi se spajanjem određenih resora postigla funkcionalnija struktura.
 
– Želimo da stavimo akcenat na rad, zapošljavanje i privredu, i to će u reorganizovanoj Vladi biti primarno – rekla je Cvijanovićeva.

Novi-stari poslanici u Narodnoj skupštini RS za sada su obazrivi dok iz Vlade ne stigne konačan prijedlog moguće reorganizacije Vlade. Ipak, neki od njih iznose svoja viđenja njenog izgleda.

– Ideja da se Ministarstvo za izbjeglice pretvori u sekretarijat ima smisla. Možda je potrebno u Ministarstvu porodice, omladine i sporta odrediti sektor koji se tiče demografske politike ili možda definisati neko ministarstvo koje bi bilo u tom pravcu usmjereno – kaže poslanik SNSD Igor Žunić.
Kozmetička promjena

Poslanik SDS Davor Šešić ne isključuje potrebu da se Vlada RS ozbiljno reformiše, ali smatra da to ne treba raditi po hitnoj proceduri.

– Ako to bude tako, onda je to čista kozmetika i ne radi se o ozbiljnoj izmjeni koja je potrebna. Imali smo četiri godine i nikada u NS RS nije došao takav prijedlog iz Vlade. Zato mislim da bi u toj formi to bilo samo političko zadovoljavanje pojedinih političkih faktora – kaže Šešić.