DERVENTA UZ VJERNI NAROD CRNE GORE :: Semberija INFO ::

 

DERVENTA UZ VJERNI NAROD CRNE GORE


Foto: Nikola Kulaga
U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice večeras je služen moleban za vjerni narod Crne Gore, čime je veliki broj Dervenćana dao podršku pripadnicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori u odbrani svetinja u ovoj zemlji.

Poslije molitve tokom koje je ukazano na značaj očuvanja svetinja širom Crne Gore i iskazana podrška vjernicima koji već danima u ovoj zemlji, ali i u Republici Srpskoj i Srbiji, protestvuju protiv otimanja crkava i manastira, ogroman špalir građana, noseći svijeće u rukama pridružio se litiji oko hrama,.

Starješina Sabornog hrama Radojica Ćetković izrazio je zahvalnost svima koji su se odazvali pozivu na moleban i litiju.
 

-Derventa je, kao i uvijek, tako i večeras pokazala svoju veliku dušu i veliko srce. Očekivali smo mnogo naroda, ali ovo je zaista premašilo naša očekivanja. Hvala svima koji su se odazvali, od načelnika opštine, brojnih građana, pa do najmlađih. Ovo je zajedničko djelo i okupili smo se da damo podršku stradalnoj crkvi u Crnoj Gori- Ko zna, možda će nekada i nama opet doći neka nesreća i patnja. Dakle, pokazali smo zajedništvo na miran i molitven način bez nasilja i vrijeđanja – istakao je Ćetković.

Načelnik opštine Milorad Simić rekao je da je ovim činom pružena podrška Srbima u Crnoj Gori, jer smo, kako kaže, jedan narod i jedna vjera.
 
-Drago mi je što smo se danas, na Božiji dan, a uoči Dana Republike, u Derventi okupili u ovolikom broju da kažemo ne damo svetinje. Pravoslavlje je dublje od nekih skorojevića koji misle da ovdašnjim zakonima mogu mijenjati nešto što traje 2.000 godina. Nismo mi protiv Crne Gore i nevjerovatno je da se danas tamo dešava nešto što ide na štetu pravoslavnih Srba i srpskih svetinja – kazao je Simić.
 

Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini Crne Gore naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega već danima traju masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.
 
(Derventski list)