Mićić za Srpska info: Bijeljini nedostaju investicije koje bi probile led i privukle ulagače :: Semberija INFO ::

 

Mićić za Srpska info: Bijeljini nedostaju investicije koje bi probile led i privukle ulagače


Dobra i uspješna godina je iza nas. Narod Semberije je čestit, vrijedan i preduzimljiv, navikao da se bori sa raznim nedaćama. Ali uvijek može biti i bolje. Zato u 2020. ulazimo sa brojnim i ambicioznim planovima i vjerom da ćemo ih zajedno realizovati, rekao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić u razgovoru za Srpskainfo.

Mićić podsjeća da su u minuloj godini realizovani važni kapitalni i infrastrukturni projekti, kompleksni i značajni za Semberiju, pa i cijelu Republiku Srpsku.

Prema njegovim riječima, 2019. će ostati zabilježena kao godina u kojoj je završen projekat izgradnje kanalizacije, najznačajniji u istoriji Semberije.

– Uspjeli smo da se izborimo da kroz Semberiju prolazi trasa auto-puta Beograd – Banjaluka, a kraju privodimo i dovođenje gasa, te će i projekat gasifikacije poslije više godina biti uspješno završen. Počeli smo radove na izmještanju Autobuske stanice iz centra grada, nastavili sa uređenjem Poslovno-industrijske zone 2, regulacijom kanala Dašnica i korita rijeke Janje. Ulagali smo i u sportsku infrastrukturu –  ističe Mićić.

Dodaje da su postavljeni reflektori na Gradski stadion, renovirana sala u Račanskoj ulici, izgrađena teretana na otvorenom u Gradskom parku.

– Rezultat tih napora, a prije svega sportskog duha kod brojnih sugrađana, jeste dobijanje statusa Evropskog grada sporta za 2020. godinu, na što smo izuzetno ponosni – kaže Mićić.

Ne bilježi lokalna vlast samo uspjehe, susreće se i sa problemima, priznaje Mićić.

– Izgradnja Drinskog nasipa nije počela. Grad je, sa svoje strane, uradio sve što je u njegovoj nadležnosti, ali vlasnici stotinak parcela odbijaju da prodaju zemljište za potrebe izgradnje nasipa. Proces ekproprijacije mora biti završen. Projekat koji takođe nije realizovan, a izaziva veliki pažnju javnosti, jeste izgradnja sportske sale pri školi u Patkovači, za koju smo dobili donaciju od pola miliona maraka od Republike Srbije. Izradili smo projekat, ali tri tendera za izbor izvođača radova nisu uspjela. Ova procedura se mora sprovesti u skladu sa zakonom, a sigurno je da se od ovog projekta neće odustati – ističe Mićić.

Prema njegovim riječima, ekonomska situacija u Bijeljini je bolja nego u neposrednom okruženju. I budžet, koji iznosi blizu 50 miliona maraka, je stabilan.

– Isplatili smo posljednje rate nekoliko kredita, što nam je omogućilo da, uz saglasnost Ministarstva finansija Republike Srpske, dignemo nove kredite za kapitalne projekte. Istina, nedostaje nam bar jedna velika strana investicija, koja bi „probila led“ i privukla i druge investitore. Zato nam je potrebna stabilnost u Srpskoj i BiH. Pogledajte gradove po Srbiji u kojima se gotovo svaki dan otvaraju fabrike. Mislite li da bi bilo tih investicija da postoji stalna kriza kao što je to slučaj u BiH – upozorava Mićić.

Ambiciozni su planovi Gradske uprave Bijeljina i za ovu godinu.

Kao najvažnije navode izmještanje autobuske stanice iz centra Bijeljine, izgradnju gradske garaže, gradske sportske hale, Vatrogasnog doma.

Namjeravaju da renoviraju Sokolski dom, pod čiji krov će smjestiti SKUD „Semberija“ i Hor „Srbadija“.

Završiće i izgradnju novih radionica za praktičnu nastavu u Tehničkoj školi i objekte za praktičnu nastavu pri Poljoprivrednoj i medicinskoj školi. Značajna sredstva će biti usmjerena i na uređenje infrastrukture u gradu i selima, a prioritet su rekonstrukcija javne rasvjete, asfaltiranje puteva…

“Želim da godina bude rodna”

Bijeljina i Semberija su veliki, prije svega, zbog ljudi koji ovdje žive i koji znaju da rade i stvaraju, naglašava gradonačelnik Mićić. Čestitajući svima praznike, on je izrazio nadu da će 2020. biti bolja od prethodne.

– Siguran sam da ćemo još jednom pokazati svima da nismo bez razloga na ovoj plodnoj zemlji, na ušću dvije rijeke i raskršću puteva. Želim da nam godina bude rodna, a da se mi između sebe više podržavamo i pomažemo. I da saradnja s nadležnima u Srpskoj bude bolja. Mi jesmo opozicija, ali smo i mi dio Republike Srpske. Svi imamo isti cilj, a to su ekonomski razvoj i prosperitet, nova radna mjesta, bolji uslovi života svih naših građana – poručuje bijeljinski gradonačelnik, koji ovu dužnost obavlja već 14 godina.

Srpska info/Info Bijeljina
​Foto: Info Bijeljina