DOBROVOLjNI ODLAZAK RADNIKA IZ ERS NA ČEKANjU :: Semberija INFO ::

 

DOBROVOLjNI ODLAZAK RADNIKA IZ ERS NA ČEKANjU


Foto: Srna
Poziv radnicima distributivnih preduzeća „Elektroprivrede RS“ za stimulativne otpremnine, kao dio programa socijalnog zbrinjavanja viška zaposlenih, nije objavljen 15. novembra kako je najavljeno, saznaje Srpskainfo.

Po našim saznanjima, najveći problem je nastao zbog planiranog oporezivanja ovih isplata što bi automatski smanjilo fond za otpremnine.

Predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević za Srpskainfo potvrđuje da poziv nije objavljen jer, kako kaže, radni timovi koji su izrađivali pravilnik nisu postigli dogovor sa upravama pojedinih zavisnih preduzeća ERS.

– Taj pravilnik mora da bude jedinstven na nivou ERS, ali to nije postignuto. Da bi uprava ERS potpisala predviđeni pravilnik, treba im saglasnost distributivnih preduzeća – ističe Tepavčević.

On najavljuje da će upravo danas i sutra biti nastavljeni razgovori predstavnika sindikalnih organizacija, uprava distributivnih preduzeća uz prisustvo generalnog direktora ERS, ministra energetike i predstavnika britanske konsultantske kuće PVC koja je angažovana na reorganizaciji distributivnih preduzeća.

– Na sastanku treba da razmotrimo i pitanje oporezivog dijela stimulativnih otpremnina, koje po našem mišljenju moraju biti oslobođene tog nameta – naglašava Tepavčević.

Srpskainfo saznaje da, po predloženom pravilniku, jedino „Elektrokrajina“ nije u mogućnosti da isplati planirani iznos otpremnina i da na njih plati porez i doprinose.

Međutim, Tepavčević kaže da je diskutabilno da li ijedno preduzeće ima dovoljno novca da isplati otpremnine.

– S druge strane, sindikat ne može dati saglasnost na bilo kakve otpremnine. One moraju biti minimalo u skladu s našim zahtjevima. ERS je u većinskom vlasništvu države, a mi smatramo da država mora da napravi korak u socijalnom zbrinjavanju viška svojih zaposlenih. Stimulativna otpremnina je samo dio socijalnog zbrinjavanja i one ne bi trebalo da budu oporezovane – napominje Tepavčević.

Dodaje da se i u Sporazumu o pristupanju Evropskoj energetskoj zajednici kaže da je obaveza da poslodavac zajedno sa sindikatom donese program socijalnog zbrinjavanja.

– Zato je sindikat aktivno pravio taj pravilnik kako bi te otpremnine bile pristojne. Ne može čovjeka da zbrinete sa 20.000 KM, ne može ni sa 50.000 KM, ali imamo i mi neku granicu gdje razumijemo koliko to poslodavac može da utroši. S druge strane, tek aktiviramo priču s Vladom, a jedna varijanta je izmjena Zakona o PIO gdje bi se u ovakvim slučajevima stimulativne otpremnine oslobodile plaćanja nameta – navodi Tepavčević.
Podsjeća da je rješavanje viška zaposlenih u distributivnim preduzećima samo prva faza, a poslije ide isto i u snabdijevanju gdje će, kako kaže, biti veliki viškovi, pa potom ide zbrinjavanje viška radnika u proizvodnim preduzećima ERS.

– Dakle, pregovori nisu završeni, ali nisu bili neuspješni. Ovo je možda traženje još nekog i povoljnijeg kompromisnog rješenja. Od septembra smo u stalnom zasjedanju svake sedmice, dobro smo razmotrili i procijenili situaciju, pa smo tako od početnih 10.000 do 30.000 KM za jednog radnika došli do većih iznosa.
Sutra će, nakon sastanka, sigurno biti više informacija – poručuje Tepavčević.

Predviđenim planom reorganizacije distributivnih preduzeća planirano je da u prvom krugu bude zbrinuto 15 odsto zaposlenih. U sistemu ERS ima 5 distributivnih preduzeća, a samo „Elektro Doboj“ nema viška zaposlenih.
U cijeloj ERS ima više od 9.000 radnika.

(srpskainfo.com)