Trećina građana vjeruje SNSD, popularnost raste SDS i Demosu :: Semberija INFO ::

 

Trećina građana vjeruje SNSD, popularnost raste SDS i Demosu


Istraživanja poznate beogradske marketinške agencije, koja su u posjedu magazina Faktor, pokazuju da su pojačane turbulencije na političkoj sceni Republike Srpske i BiH u zadnjih nekoliko mjeseci dovele i do određenih oscilacija u rejtingu političkih partija.

U odnosu na istraživanja, koja su rađena početkom maja ove godine, primjetan je pad podrške PDP, dok SDS bilježi  rast.

SNSD je trenutno je na 31,8 odsto, a rejting te stranke oscilira u posljednjih pet mjesecu oko dva odsto.

PDP je sa majskih 11,7 odsto pao na 9,4 odsto, što se može pripisati u javnosti očiglednoj podjeli u okviru te stranke na staru gardu i struju koju predvode Draško Stanivuković i Jelena Trivićeva pa se na terenu ne prepoznaje šta je zapravo zvanična politika te stranke.

Dolaskom Šarovića na čelo SDS jasno se vidi rast najjače opozicione partije, ali ne u svim izbornim jedinicama. SDS je trenutno na 19,9 odsto, a u maju je  rejting te stranke bio 16,8 odsto, što je rast za 3,1 odsto.

DEMOS je na 7,9 odsto, što ukazuje da je ta stranka uspjela da preuzme najznačajniji dio infrastrukture DNS-a koji je u konstantnom padu (4,1 odsto) i sada je skoro je izjednačen sa Stevandićevom Ujedinjenom Srpskom koja od maja bilježi blagi rast i trenutno je na četiri odsto podrške.

Socijalistička partija je sa 9,2 odsto, koliko je imala u maju, pala na 8,4 odsto, dok je NDP Dragana Čavića na samo dva odsto podrške.

Sve ostale ponuđene opcije su imale manje od dva odsto glasova.

Istraživanje javnog mnjenja je provedeno do 4. do 18. septembra na uzorku od 2.440 anketiranih građana u svim izbornim jedinicama na nivou Republike Srpske.

faktor.ba/infobijeljina.com