Nastavak donatorskog projekta za unapređenje zemljišne administracije :: Semberija INFO ::

 

Nastavak donatorskog projekta za unapređenje zemljišne administracije


BANjALUKA - Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Bosiljka Predragović, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović i direktor Sektora za razvojnu saradnju u ambasadi Kraljevine Švedske u BiH Torgni Svenungson potpisali su danas u Neumu protokol o nastavku realizacije švedskog donatorskog projekta za unapređenje zemljišne administracije u BiH - CILAP.

Potpisanim protokolom predviđeno je da tokom 2020. i 2021. godine za izgradnju kapaciteta i unapređenje procedura u zemljišnoj administraciji ukupno u Republici Srpskoj i FBiH švedski donator izdvoji 12 miliona švedskih kruna odnosno dva miliona i dvije stotine pedeset hiljada KM.

Obraćajući se prisutnima na svečanosti potpisivanja protokola direktor RUGIPP-a je naglasila da je uspostavljanje Registra cijena nepokretnosti Republike Srpske samo jedan od uspjeha tokom dosadašnje realizacije CILAP projekta, a da je Vlada Republike Srpske odobrila da se u nastavku realizuje pilot projekat korištenja tog registra za masovnu procjenu vrijednosti nepokretnosti kao osnove za utvrđivanje poreza na nepokretnosti.

“Posebno su važna nivelmanska i gravimetrijska mjerenja, te uspostavljanje mreže za utvrđivanje prvog geoida za BiH”, istakla je Predragovićeva dodajući da su uspjesi CILAP projekta uspostavljanje adresnih registara u svim opštinama i gradovima Srpske, skener centara za digitalni arhiv RUGIPP-a, te džender komponenta projekta kojom je i sama rukovodila prethodnih godina.

Direktor RUGIPP-a se u ime Vlade Srpske, u ime RUGIPP-a i svoje lično ime zahvalila Vladi Kraljevine Švedske i direktoru projekta CILAP Anđi Zimić na dosadašnjoj i budućoj saradnji na CILAP projektu.

Realizacija CILAP projekta u BiH počela 2013. godine i tekla je u dvije faze u nekoliko različitih komponenti među kojima su jačanje kapaciteta dvije uprave u različitim oblastima, uspostavljanje adresnih registara, registara cijena nepokretnosti, digitalnog arhiva Republike Srpske, te ravnopravnosti polova u imovinskim pravima.

Protokol o nastavku realizacije CILAP projekta potpisan je tokom četvrtog po redu kongresa o katastru u BiH koji se održava od 29. do 31. oktobra 2019. godine u Neumu i na kojem učestvuje više od 200 stručnjaka iz nekoliko evropskih zemalja.

nezavisne.com