Rafinerija ulja potonula 2,4 miliona KM :: Semberija INFO ::

 

Rafinerija ulja potonula 2,4 miliona KM


MODRIČA – Rafinerija ulja u Modriči nastavila je finansijski da posrće u ovoj godini jer je za devet mjeseci ostvaren poslovni minus od 2,39 miliona KM čime se akumulirani gubitak popeo na 55 miliona KM.

Za isti period prošle godine ovo preduzeće je prikazalo dobit od 2,3 miliona KM što samo po sebi ukazuje na tektonske poremećaje u poslovanju koji se dešavaju u posljednjih devet mjeseci.

Poslovni prihodi su se za prva tri kvartala ove godine skoro pa prepolovili.  Sa 18,27 miliona KM koliko su iznosili 2018. godine, u devet mjeseci ove godine nisu prešli ni deset miliona KM, tačnije ostvareni su u iznosu od 9,98 miliona maraka.

Paralelno sa gubicima, u preduzeću je i sve manje radnika. Prema izvještaju objelodanjenom na Banjalučkoj berzi od 372 zaposlena koliko je radilo do septembra prošle godine u istom mjesecu 2019. je bilo zaposleno njih 345.

Zlatko Tanasić, predsjednik sindikalne organizacije u rafineriji kaže kako se negativno poslovanje nije odrazilo na radnike.

“Sve obaveze se izmiruju redovno, čak i stimulacije. Regres za godišnji odmor je isplaćen kao i naknade za prevoz”, kazao je Tanasić za KAPITAL.

Prema njegovim riječima primjetno je da je broj radnika u preduzeću manji ali dodaje da je to dio poslovne politike preduzeća koja je najavljena još prošle godine.

Ovo će sigurno biti loša poslovna godina za proizvodna preduzeća iz “Optima grupe” s obzirom da je Rafinerija nafte u Brodu početkom godine obustavila proizvodnju zbog požara u kojem je stradao radnik preduzeća i koji je uništio jedno postrojenje.

Javnost nije upoznata sa detaljima istrage o uzrocima požara niti o šteti koja je pričinjena.

Njihov finansijski izvještaj  za prva tri kvartala ove godine još nije objavljen ali ako se uzme u obzir polugodišnji, prema kojem je gubitak bio 55,8 miliona maraka jasno je u kojem pravcu ide njihovo poslovanje kada je ova godina u pitanju.

Akumulirani gubitak preduzeća iz naftne industrije Republike Srpske na kraju prošle godine je premašio dvije milijarde maraka.

capital.ba