Saopštenje za javnost predsjednika DNS :: Semberija INFO ::

 

Saopštenje za javnost predsjednika DNS


Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izrazio je svoje duboko žaljenje zbog stradanja trojice Srba i jednog albanskog policajca na sjeveru Kosova. Teror Aljbina Kurtija uzima ljudske žrtve jer je očigledno osokoljen činjenicom da mu dio međunarodne zajednice gleda kroz prste za brojna zlodjela i kršenje ranije postignutih sporazuma, ocijenio je Nešić.

''Bez Zajednice srpskih opština, srpski narod je nezaštićen od represije Kurtijevog režima. Brutalno kršenje Rezolucije 1244 i Briselskog sporazuma kulminiralo je pogromom nad srpskim stanovništvom nakon nelegitimnih izbora, a međunarodna zajednica nije ništa poduzela da bi zaustavila terorisanje preostalih Srba i omogućila im normalan život.  Zar neko ima iluziju da bi Srbija prošla bez posljedica da je poput Kurtijevog režima odgovorna za 56 etnički motivisanih napada? S druge strane, na Kurtijev teror se reaguje saopštenjima Euleksa u kojima se nakon napada na srpske kuće i civile samo apeluje na deeskalaciju i na taj način saučestvuju u pogromu srpskog stanovništva'', ističe predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Nešić naglašava da ''svi u Republici Srpskoj sa zebnjom prate događaje na sjeveru Kosova, brinući za živote naše braće koji su ostali na svojim ognjištima da čuvaju kolijevku našeg identiteta''.

''U ovim teškim danima, svim srcem smo uz naš narod za našu Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu i Metohiji.  Apelujem na međunarodnu zajednicu, a prvenstveno na EU, da prestanu tolerisati kršenje i nesprovođenje međunarodnih sporazuma od strane Kurtijevog režima, a posebno više ne mogu biti pasivni na uzimanje ljudskih života. Tužno je da nas u BiH više stigmatizuju zbog pojedinih zakona, dok su istovremeno nezainteresovani za ljudske živote na Kosovu i Metohiji i dopuštaju da im se pred očima odvija etničko čišćenje'', poručio je Nešić.


DNS