Udruženje „Naša Drina“ u Republici Srpskoj: Spojiće i dvije obale :: Semberija INFO ::

 

Udruženje „Naša Drina“ u Republici Srpskoj: Spojiće i dvije obale


Zvornik i Republika Srpska će da dobiju, u četvrtak, Udruženje ljubitelja prirode „Naša Drina“, čiji su inicijatori Aleksandar Despotović, general dr Vinko Pandurević, pukovnik Milan Jolović i otac Luka.
 
 Unapređenje zaštite životne sredine, obučavanje sugrađana, a posebno najmlađih i mladih o značaju njenog očuvanja, samo je jedan od ciljeva „Naše Drine“, čije će sjedište da bude u Zvorniku na obali rijeke.
 
 -Tu je i javno zalaganje za promjenu navika u pogledu korišćenja i čuvanja prirodnih resursa u pogledu postupanja sa otpadnim materijalima -kaže general Pandurević, koji je veliki stručnjak za ekologiju, u klasičnom smislu riječi, ali za socijalnu ekologiju koju je predavao na Univerzitetu Istočno Sarajevo. 


 
-Praćenje analiza i predlaganje izmjena propisa u oblasti životne sredine, biće još jedan naš zadatak. Pratićemo i učestvovaćemo u svim društvenim aktivnostima radi ostvarivanja ciljeva udruženja, kao i očuvanja i unapređivanja prirodnih ljepota rijeke Drine, Zvorničkog jezera, njihovog priobalja,promovisaćemo i afirmisati riječni turizam.
 
Podrazumijeva se, kaže dr Pandurević, saradnja sa srodnim udruženjima u Srbiji i u regionu , prije svega u okviru prekogranične saradnje u oblasti očuvanja prirode.
 
 -Razvijaćemo duhovne i kulturne vrijednosti i patriostka osjećanja, posebno kod mladih na prostoru djelovanja udruženja -navodi dr Pandurević. 
 
 Srodno udruženje, koje je već dalo kolosjajne rezultate, sa istim imenom osnovano je u susjednom Malom Zvorniku, koje uspješno djeluje širom Srbije, gdje ima „armiju“ članova i na čijem je čelu mr Igor Braunović, ovjekovečeni prijatelj prirode, njen zaštitnik, rodoljub, humanista i pravdoljub.Činjenica da udruženja u svom nazivu imaju ime Drine, kako kaže Braunović, „ima svoju najšire moguće značenje u svakom pogledu“, koji je obradovan što i u Republici Srpskoj treba da se iznjedri takvo udruženje.
 
 -Mudar je mr Braunović kad je osnovao ovo udruženje, jer je znao da treba da se, u svakom pogledu, spoje obale Drine, kako može o njima što bolje i odgovornije da se brine -kaže akademik Dragomir Mirković iz Bijeljine.
 
 -Od kada postoji „Naša Drina“ u Srbiji, mnoge naše rijeke su, ne samo Drina i njeno jezero, uređenije i čistije kao nikad.Mr Braunović je veliki misionar.I kao što se dolaskom vladike Nikolaja u Kraljevo prestalo da psuje, ča i na pijacama, kako je pisala Isidora Sekulić, tako je Braunović sa svojim saradnicima, „armijom“ članova i simpatizera doprinjeo da ljudi vode računa o životnoj sredini.Kao nikada ranije.