Da li će i za koliko u Srpskoj pojeftiniti domaći proizvodi? :: Semberija INFO ::

 

Da li će i za koliko u Srpskoj pojeftiniti domaći proizvodi?


Da li će po ugledu na Srbiju, i u Republici Srpskoj pojeftiniti domaći proizvodi za 20 odsto?

Ovaj vid pomoći svakako bi dobro došao i stanovništvu u Srpskoj, poručio je predsjednik Republike Milorad Dodik i od resornog ministarstva zatražio da, u saradnji s domaćim trgovačkim lancima, tu akciju i sprovedu.
Inicijativu predsjednika Republike podržali su građani i Udruženja za zaštitu potrošača. Upravo ovo će biti i tema sutrašnjeg sastanka ministra trgovine s predstavnicima domaćih trgovačkih lanaca, dobavljačima i proizvođačima.

Na sutrašnjem sastanku biće razgovarano o mogućnostima proširenja kampanje "Društveno odgovorno" koja je pokrenuta u junu.

Institucije Srpske znaće da cijene društvenu odgovornost svih koji se odazovu pozivu i utiču na smanjenje cijene domaćih proizvoda, istakao je ministar trgovine i turizma Srpske Denis Šulić.

- A onda je na nama kao Vladi Republike Srpske, da u budućnosti preduzmemo određene mjere podsticaja i podrške privrednim subjektima, a ja ću se zalagati da u toj podršci poseban fokus bude na onim subjektima koji su bili društveno odgovorni - poručio je Šulić.

- Sutra ćemo imati jedan zajednički sastanak na tu temu, da se možda odredi jedna struktura proizvoda koja bi ušla u jedan spektar gdje se traži smanjenje cijena. Mislim da će ova akcija dati rezultat i pomoći najširim slojevima stanovništva - poručio je predsjednik Privredne komore Srpske Pero Ćorić.

U vremenu gotovo svakodnevnih poskupljenja koja uveliko utiču na kućne budžete, građani navode da je neophodno pronaći način da se stanovništvu pomogne.

U udruženjima za zaštitu potrošača nadaju se da će trgovci i proizvođači, koji visoke cijene proizvoda uglavnom pravdaju povećanjem cijena proizvodnje, ipak imati sluha za potrebe stanovništva.

- Ovdje će svakako biti mnogo elemenata koji će biti za i protiv ovakvog sniženja cijena, ali se nadam da će se konačno, ipak, osvijestiti i svi trgovci, da određene cijene nekih proizvoda mogu biti znatno niže jer ipak oni svi žive od nas potrošača - rekla je predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača "Don" Prijedor Murisa Marić. 
Građani i udruženja potrošača nadaju se snižavanju cijena, prvenstveno osnovnih životnih namirnica, ali i sredstava za higijenu i kućnu hemiju.

Potvrđeno nam je da su neki od trgovačkih lanaca spremni za konstruktivan razgovor o ovoj temi. Zbog svega toga, građani se nadaju pozitivnom ishodu najavljenih pregovora.

(RTRS)