Na Vojnom groblju u Mauthauzenu osveštanje Spomen-kapele; Dodik položio vijenac na centralni spomenik :: Semberija INFO ::

 

Na Vojnom groblju u Mauthauzenu osveštanje Spomen-kapele; Dodik položio vijenac na centralni spomenik


Na Vojnom groblju u Mauthauzenu kod Linca u toku je osveštanje Spomen-kapele.

Dodik na Vojnom groblju u Mauthauzenu prisustvuje osveštanju Spomen-kapele i Svetoj arhijerejskoj liturgiji koju služi Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.Osveštanju spomen-kapele prisustvuje i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.
 
- Svaki dan u kojem se sjećamo naših predaka je dan u kojem pokazujemo da znamo ko smo, šta smo, odakle dolazimo i kuda idemo. Današnji dan, u kojem ću prisustvovati osveštanju spomen-kapele na groblju bivšeg logora Mauthauzen u Austriji, u kojem su sahranjene hiljade naših predaka, dan je kada dokazujemo da Srbi kao narod imaju jasnu svijest o tome - istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na Tviteru.

Osveštanju Spomen-kapele prisustvuju ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, generalni sekretar Fondacije Crvenog krsta Austrije Aleksandar Bartou i biskup Katoličke crkve.


 
Spomen-kapela na Vojnom groblju Mauthauzen izgrađena je u znak sjećanja na srpske oficire, vojnike i civile koji su u jesen 1914. godine zarobljeni i odvedeni iz Srbije i okruženja u zarobljenički logor Mauthauzen kod Linca-Austrija, kroz koji je do 1918. godine prošlo oko 40.000 Srba, Italijana, Rusa i drugih naroda.

​(RTRS)