"Od pada cijena nema ništa" U Srpskoj jeftinije brašno, ali ne i hljeb :: Semberija INFO ::

 

"Od pada cijena nema ništa" U Srpskoj jeftinije brašno, ali ne i hljeb


Proizvođači hljebnog žita i ove godine žetvu dočekuju u neizvjesnosti, jer još nema naznaka otkupne cijene pšenice koja će, sudeći prema najavama mlinara, biti niža nego lani, dok brašno već neko vrijeme pojeftinjuje.
Žetva pšenice u Republici Srpskoj trebalo bi da počne za manje od dvadesetak dana, a proizvođači očekuju manje prinose.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić ističe da niko ne zna koja će cijena biti.

– Ako ove godine otkupna cijena bude niža nego lani, proizvodnja pšenice će biti totalno neisplativa. Prinos će biti manji za oko 30 odsto nego lani, a na to utiče niz faktora – rekao je Radić.

Postavlja se pitanje, kako dodaje, zašto je cijena hljeba toliko visoka, kada je cijena pšenice na svjetskom tržištu dosta pala. Ako proizvodnja bude nerentabilna, nije za očekivati da će ljudi za sljedeću godinu sijati – rekao je Radić.

Kolika će biti otkupna pšenice, ne zna ni predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos koji tvrdi da neće doći do poskupljenja brašna.

– Trenutno dolazi do pojeftinjenja zato što cijene žitarica padaju. U odnosu na prošlu godinu pale su duplo. Cijena na tržištu Srbije sada je oko 200 evra po toni – rekao je Kos.

Dodao je da je vreća brašna od 25 kilograma prije dva mjeseca koštala oko 30 KM, a sada se može kupiti i za 23 ili 24 marke.

– Pojeftinjenje bi bilo i veće, nego su zalihe kupljene po višoj cijeni i sada se miksa sa jeftinijom. Kalkulišemo da izdržimo do žetve, a šta će biti u žetvi, niko ne zna – rekao je Kos.

Dodao je da će pšenice biti, ali kvalitet je sporan. Onaj ko bude imao kvalitetnu robu, taj će diktirati cijenu.

– Otkupna cijena po toni u Srbiji je od 180 do 200, u zavisnosti od kvaliteta, na mađarskom tržištu od 190 do 230 evra – kazao je Kos dodavši da je pšenica iz Ukrajine napravila pometnju, jer se prodaje po bagatelnim cijenama.

S druge strane, vlasnik jedne kompanije, Saša Trivić kaže da neće doći do pada cijena pekarskih proizvoda.

– Niže cijene brašna se neće odraziti na cijene proizvoda, jer plate rastu i može se očekivati da one stoje ili eventualno još porastu. Od pada cijena nema ništa – kategoričan je Trivić.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković kaže da je pšenica berzanska roba i njena cijena zavisi od kretanja cijena na svjetskom tržištu.

– Mi smo tu veoma ograničeni. Vlada RS, s druge strane, može intervenisati povećanjem podsticaja, što je ove godine i uradila pa sada subvencija za pšenicu iznosi 500 KM po hektaru – rekao je Marinković, piše Glas Srpske.
On je istakao da je lani otkupna cijena pšenice u Srpskoj iznosila 0,63 KM po kilogram, a uprkos velikim troškovima poljoprivrednici su se odlučili za sjetvu ove poljoprivredne kulture.

– Prema prognozama, cijena bi ove godine mogla iznositi 0,32 ili 0,33 KM, a tome, između ostalog, doprinosi i mešetarenje na berzi – rekao je Marinković.
Sastanak

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Savo Minić rekao je ranije da očekuje da će ovogodišnja otkupna cijena pšenice biti između 30 do 35 feninga po kilogramu, duplo niža nego prošle godine.

Minić je za iduću sedmicu najavio i sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača, mlinara, Privredne komore te predstavnicima Ministarstva trgovine i turizma.

(Srpskainfo)