Održana konferencija „Uticaj procesa EU integracija na lokalne samouprave - mogućnosti i izazovi“ :: Semberija INFO ::

 

Održana konferencija „Uticaj procesa EU integracija na lokalne samouprave - mogućnosti i izazovi“


Hotel Kardijal u Tesliću 8. juna 2023. godine, bio je mjesto održavanja konferencije na temu  „Uticaj procesa EU integracija na jedinice lokalne samouprave - mogućnosti i izazovi“ koji zajednički organizuju Savez opština i gradova Republike Srpske i Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine.

Cilj konferencije je bio prezentovati značaj i uticaj EU integracija na lokalne zajednice, te ukazati na prilike i izazove sa kojima se jedinice lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini susreću u svojim nastojanjima da se što bolje pripreme za ove procese. Značaj ove teme je posebno naglašen dod‌jeljivanjem kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini 15. decembra 2022. godine. 

Na samom početku prisutne su pozdravili generalni sekretar Saveza opština i gradova Republike Srpske gospodin Aco Pantić, u ime direktora Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine gospođe Vesne Travljanin, obratio se gospodin Hazim Okanović kao i program menadžer Ambasade Kraljevine Švedske gospodin Mario Vignjević.

U okviru konferencije su održana tri panela. Gospodin Stefano Ellero, šef kooperacije u Delegaciji EU u BiH, prisutnima je govorio o temi mogućnostima i izazovima u procesu EU integracija za lokalne samouprave govorio, te je istakao kako je prilagođavanje zakona i politika zakonima i politikama Evropske unije, podsticaj za poboljšanje života na lokalnom nivou. Gospodin Kelmend Zajazi, izvršni direktor Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope, istakao je kako lokalne vlasti imaju veliku ulogu jer se 70 posto EU regulativa i legislative  implementiraju na lokalnom nivou.

Istaknuto je kako su savezi opština i gradova u proteklom periodu pokrenuli niz aktivnosti na jačanju kapaciteta lokalnih zajednica za procesa EU integracija. Pokrenuta je i inicijativa za uspostavljanje Revolving fonda koji bi bio na usluzi opštinama i gradovima za predfinansiranje projekata Evropske unije.

Pojašnjeno je kako savezi opština i gradova planiraju da u narednom periodu intenziviraju saradnju  sa višim nivoima vlasti i na taj način bolje pripremiti njihove članice za sam proces EU integracija, kako za prilike tako i za obaveze koji ih očekuju u tom procesu.

Zaključeno je kako je neophodno uspostavljanje Revolving fonda za predfinansiranje lokalnih samouprava prilikom apliciranja na EU fondove, kao i nastavak obuka u saradnji sa resornim ministarstvima. Osim toga, zaključeno je kako će se putem saveza opština i gradova nastojati doći do partnera za projekte odnosno baze partnerstava po temama.

Ukazano je kako su potrebni manje zahtjevni projekti za aplikante (konkretniji) i usklađeniji sa potrebama jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini a neki od primjera su EU 4 munis u Albaniji i Exchange program u Srbiji.
Takođe je zaključeno kako je neophodno uspostavljanje partnerstava kao i uključenje građana u donošenje odluka u cilju artikulisanja potreba jedinica lokalne samouprave. Istaknuta je važnost uključenja lokalnih zajednica u fazu programiranja EU fondova kako bi bili relevantni i usklađeni sa potrebama građana.

Ova aktivnost se provodi u sklopu projekta “Jačanje saveza opština i gradova u BiH” kojeg implementiraju Savez opština i gradova Republike Srpske i Savez općina i gradova Federacije BiH zajedno sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona-SALAR , a uz podršku vlada Švedske i Švajcarske.