Stanić: Rebalans budžeta iskoristiti za izmirenje obaveza u zdravstvu :: Semberija INFO ::

 

Stanić: Rebalans budžeta iskoristiti za izmirenje obaveza u zdravstvu


Srpska demokratska stranka predlaže da se sredstva iz rebalansa budžeta u iznosu od 60 miliona KM uplate javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj za izmirenje nagomilanih obaveza fondovima, čime bi se riješili mnogi problemi ovih ustanova, a sredstva putem doprinosa ponovo vratila u budžet.
 
Član Sektora za zdravstvo u Socijalno-ekonomskom savjetu SDS Slobodan Stanić kaže da bi četiri takva rebalansa mogla zatvoriti kompletne obaveze  javnih zdravstvenih ustanova čije je osnivač Vlada Republike Srpske.
 
„Najbitnija stvar u našem prijedlogu je što bi izmirenjem obaveza ovih ustanova prema Fondu Zdravstva i Fondu PIO novac ponovo bio vraćen u budžet i stavljen na raspolaganje Vladi. Model na ovom principu bi se kasnije mogao primijeniti za izmirenje obaveza domova zdravlja, čiji su osnivači lokalne zajednice“, pojasnio je Stanić.
 
On navodi da bi primjena ovog rješenja imala brojne pozitivne efekte.
 
„Poslali bi poruku da niko nije izuzet od plaćanja poreza i finansijski bi bili ojačani fondovi zdravstva i penzionog osiguranja. Izbjegla bi se krivična odgovornost direktora ustanova,  jer je  donesen zakon da pet neuplaćenih doprinosa snosi krivičnu odgovornost. Zaposleni iz zdravstvenih ustanova bi bili izvučeni iz sive zone, jer im se ne uplaćuje obavezno zdravstveno osiguranje. Izbjeglo bi se plaćanje kamata  jer ukupnom dugu ovih ustanova ogroman dio čine nagomilane kamate“, kazao je Stanić.
 
Jedan od pozitivnih efekata ove mjere, prema Stanićevim riječima, bilo bi i stvaranje preduslova za bolje poslovanje ustanova i rast plata zdravstvenih radnika.
 
„Srbija i Hrvatska su povećale plate radnicima u zdravstvu, a njihove plate u Federacija BiH su značajno veće nego u Republici Srpskoj. Mi moramo povećati plate našim radnicima kako bismo ih zadržali ovdje i SDS ostaje pri ranijem stavu da plate zaposlenih u zdravstvu moraju biti veće za 20 odsto“, istakao je Stanić.
 
 
Sektor za politiku i medije 
SDS