Strah od novog poskupljenja peleta puni kotlovnice :: Semberija INFO ::

 

Strah od novog poskupljenja peleta puni kotlovnice


Nakon višemjesečnih problema koji su mučili proizvođače peleta u BiH, njihovim mukama se nazire kraj jer je potražnja za ovim energentom za narednu sezonu, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu već počela.

Predstavnik proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović istakao je za “Glas Srpske” da je u protekla dva-tri mjeseca pa i više tržište bilo gotovo mrtvo, jer su kupci čekali da cijene ovog energenta dodatno padnu.

- Cijene peleta trenutno se kreću od 500 do 560 maraka po toni i jednostavno je nemoguće ići ispod toga - kazao je Ivanović.

Iako zbog lošeg vremena grijna sezona još nije završena, Ivanović dodaje da se potražnja za peletom za narednu sezonu polako budi, a glavni razlog jeste strah od eventualnog nedostatka, ali i novog poskupljenja.

- Cijene ovog energenta su ove godine više za od 50 do 100 maraka u odnosu isti period lani, jer je sve poskupjelo od struje do šume, ali svakako su niže u odnosu na jesen - rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu propuštena je značajna mogućnost da se domaći proizvođači pozicioniraju i ostvare dobit na ino-tržištu zbog zabrane izvoza.

- Proizvođači su bili u značajnim gubicima zbog čega su smanjili proizvodnju, dok su neki čak i stali jer su smatrali da je nepotrebno, s obzirom na to da ne postoji potražnja, a pri tome je i zima bila blaga - rekao je Ivanović.

Suvlasnik srbačke firme “Ensa” Goran Mandić kaže da, kao i svake godine, stanovnici u ovo doba počinju s nabavkom peleta.

- Kod nas se na isporuku peleta čeka od mjesec do mjesec i po. Kupci su naučili na kvalitet i to čekanje im ne igra neku veliku ulogu - kazao je Mandić i dodao da je zadovoljan potražnjom peleta, koji kod ovog proizvođača košta 550 KM po toni.

U drvnoj industriji “Karać” iz Laktaša kažu da je tona peleta 480 maraka bez PDV-a, te su stanovnici polako počeli da se snabdijevaju ovim energentom za narednu grijnu sezonu.

- To su uglavnom stalne mušterije koje vjeruju u kvalitet našeg peleta - kazao je vlasnik Stanko Karać.

Izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor Murisa Marić kaže da u strahu od novog poskupljenja i nestašice, ali i generalno situacije, građani na vrijeme kreću da se obezbjeđuju ogrevom.

- Prilikom kupovine peleta svakako treba da se obrati pažnja na kvalitet jer je moguće da je dugo stajao zbog problema oko izvoza - rekla je Marićeva.

Dodala je da su cijene peleta i dalje previsoke te da za dvije-tri tone ovog energenta treba izdvojiti između 1.500 i 2.000 maraka, što, kako kaže, nije mala cifra posebno za penzionere koji jedva krpe kraj s krajem.

Drvo

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača drvnih sortimenata niže vrijednosti RS Đorđe Brkić kaže da je potražnja za cijepanim drvetom ravna nuli.

- Drva ima na pretek, a kupaca ni za lijeka. Nadam se da će, kako vrijeme odmiče, potražnja krenuti jer cijene u narednom periodu mogu biti samo više, nikako niže. Cijena palete ogrevnog drveta trenutno se kreće oko 250 maraka - kazao je Brkić.

(Glas Srpske)