U Goraždu potvrđen slučaj mišije groznice, Zavod za javno zdravstvo izdao preporuke :: Semberija INFO ::

 

U Goraždu potvrđen slučaj mišije groznice, Zavod za javno zdravstvo izdao preporuke


U Goraždu je potvrđen slučaj mišje groznice, a Zavod za javno zdravstvo potvrdu je dobio od Infektivne klinike u Sarajevu.
 
Direktorica Zavoda dr. Medina Bičo podsjeća da je bolest zabilježena i 1995. godine kada je imala karakter epidemije. Već su poduzete određene aktivnosti na suzbijanja bolesti i izdate preporuke.
 
"Imali smo jedan zvanično registrovan slučaj i tokom aprila smo sa firmom "Goraždestan" proveli proljetnu deratizaciju u svim zgradama. Ovom prilikom savjetujemo svima koji duže vremena borave u prirodi, jer obično poljski miševi su ti koji su izvor infekcije, da paze da voda i hrana ne dođu u dodir sa glodavcima. Obavezno vršiti pranje ruku i voditi računa ukoliko postoje neke šupe ili spremnici za drva u sklopu zgrada ili negdje drugo, obavezno nakon vršenja nekog posla izvršiti dezinfekciju. Takođe, prilikom čišćenja voditi računa da se ne stvara prašina jer upravo u toj prašini mogu biti čestice koje posjeduju ovaj virus", upozorila je dr. Bičo.
 
Bičo ističe da se radi o zoonozi, bolesti koju uzrokuje hantan virus koji se nalazi u izlučevinama poljskih miševa i nekih drugih glodavaca odakle se respiratornim putem prenosi na ljude.
 
"Simptomi u početku ne upućuju da se radi o ovom oboljenju, javlja se povišena temperatura sa groznicom, neki opšti infektivni sindrom kao što je slabost, gubitak apetita i kasnije hemoragijski sindrom gdje obično dolazi do promjena u kapilarima u krvim sudovima i najčešće zahvata bubrege. Zato se i kaže da je akutni bubrežni sindrom što u nekim slučajevima dovodi do zatajenja bubrega i potrebe za hemodijalizom i nažalost i nekad može biti sa smrtnim ishodom", precizirala je dr. Bičo.

(Glas Srpske)