Savez sindikata Srpske: Poslodavcima radnici da budu na prvom mjestu :: Semberija INFO ::

 

Savez sindikata Srpske: Poslodavcima radnici da budu na prvom mjestu


Međunarodni je praznik rada - Prvi maj. U Banjaluci se obilježava tradicionalnim skupom rukovodstva Saveza Sindikata Republike Srpske i granskih sindikata.

Povećati plate radnicima, urediti sistem plata u realnom sektoru odnosno potpisati kolektivni ugovor, neki su od zahtjeva sa današnjeg skupa.

Sa prosječnom platom od 1.250 KM, građani u Srspkoj ne mogu da plate ni pola potrošačke korpe koja je prešla cifru od 2.000 KM. U jeku inflacije radnici kažu - mogu da priušte samo osnovne životne namirnice i zato je smatraju pod hitno potrebno urediti sistem plata. Uz povećanje plata, neophodno je i potpisivanje kolektivnog ugovora na koji Savez sindikata ukazuje godinama.

To je jedini način, kažu, da poslodavci zadrže radnike u zemlji. Iz resornog ministarstva kažu da će u narednom periodu biti pokrenut rad Ekonomsko-socijalnog savjeta, da bi se kroz dijalog došlo do najoptimalnijih rješenja za radnike u Srpskoj.

Međunarodni praznik rada - 1. maj obilježava se širom svijeta u znak sjećanja na dan kada su radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za radnička prava.

Da bi ukazali na prava radnika Savez sindikata Srpske okupio se u parku "Mladen Stojanović" kako bi poslodavcima poslali poruku- da im njihovi radnici budu na prvom mjestu.

(RTRS)