Parastos za 283 srpske žrtve u "Bljesku" :: Semberija INFO ::

 

Parastos za 283 srpske žrtve u "Bljesku"


U Gradišci je kod spomen-obilježja počeo parastos za 283 poginulih Srba prije 28 godina u egzodusu iz Zapadne Slavonije u hrvatskoj zločinačkoj akciji "Bljesak", u kojoj je ubijeno 114 civila, među njima 56 žena i osmoro djece do 14 godina.

Nakon parastosa predviđeno je polaganje vijenaca i cvijeća, a potom obraćanje zvaničnika.

Obilježavanju 28 godina od egzodusa prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danije Egić, ministar trgovine i turizma Denis Šulić, delegacije Narodne skupštine Republike Srpske i Parlamentarne skupštine BiH, grada Gradiške, te vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić.

Prisutne su i delegacije Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, nevladinih organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i NOR-a, kao i Udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije i gradskih udruženja.



Organizator obilježavanja istorijskog događaja od republičkog značaja je Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

Prvog maja 1995. godine je 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga napalo je 15.000 Srba u Zapadnoj Slavoniji koja je bila pod zaštitom UN.

U zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Bljesak" na Zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, ubijena su 283 lica, od čega 114 civila, među kojima osmoro djece do 14 godina i 56 žena.

U akciji je protjerano 15.000 Srba iz Zapadne Slavonije.

(RTRS)