Egić-Mišić: Dijalogom do najboljih rješenja za radnike u Srpskoj :: Semberija INFO ::

 

Egić-Mišić: Dijalogom do najboljih rješenja za radnike u Srpskoj


Ministar rada i boračko invalidske-zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je da će u što skorijem roku biti pokrenut rad Ekonomsko-socijalnog savjeta da bi se kroz dijalog došlo do najoptimalnijih rješenja za radnike u Srpskoj.

- Od resornog ministarstva se očekuje da što prije pokrenemo rad Ekonomsko-socijalnog savjeta Srpske gdje ćemo u tripartitnom dijalogu pokušati riješiti sva pitanja koja smo čuli i od Saveza sindikata i Unije udruženja poslodavaca - rekao je Egić u Banjaluci, gdje je povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada posjetio Savez sindikata Srpske. Egić je ukazao da se dešavaju mnoge stvari, pa i takve da na 1. maj rade oni koji ne bi trebalo. Ocijenio je da sindikati s pravom ukazuju na anomalije u društvu, dodavši da mnogo stvari u sferi radničkih prava nije na nivou.

- Sindikat i jeste tu da ukazuje na te probleme, a mi kao Vlada Srpske i resorno ministarstvo ćemo u narednom periodu fokus staviti na te stvari da pokušamo da to, malo po malo, ispravljamo - naveo je Egić. Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da će Savez pozvati Vladu na dijalog kako bi bio uređen sistem plata u realnom sektoru, odnosno da se potpiše kolektivni ugovor. Mišićeva je naglasila da su prošle godine poslodavci prijavili neto dobit veću od četiri milijarde KM, te tvrdi da je ista suma ostala u sivoj zoni.

(RTRS)