Patrijarh Porfirije u Banjaluci: Dočekali ga Dodik i episkop Jefrem :: Semberija INFO ::

 

Patrijarh Porfirije u Banjaluci: Dočekali ga Dodik i episkop Jefrem


BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem sastali su se sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Porfirijem u Vladičanskom dvoru u Banjaluci.

Susretu prisustvuje i Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije.

Dodik rekao je da je uvijek praznik kada Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije boravi na prostoru Srpske i zahvalio patrijarhu i vladikama za današnji sastanak u Banjaluci, ističući da ga je to ojačalo u opredjeljenju za borbu za narodni i nacionalni interes.

„Iskoristio sam priliku da mu poželim dobar boravak i da kažem da je narod Srpske vjerujući, da je posvećen Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, izjavio je Dodik nakon što se u Vladičanskom dvoru u Banjaluci sastao sa patrijarhom Porfirijem i vladikama banjalučkim Jefremom i bihaćko-petrovačkim Sergijem.

Dodik je naglasio da se u ovom trenutku gradi oko 50 hramova, što govori o tome da to narod i želi.

„Naša saradnja je dobra. Uvijek je stabilno društvo i naša srpska nacionalna zajednica tamo gdje vlast i Crkva nemaju neki poseban problem, gdje zajednički djuluju na tome da očuvaju mir i stabilnost“, rekao je Dodik.

Patrijarh Porfirije jutros je u Mrkonjić Gradu osveštao obnovljeni Hram Rođenja Presvete Bogorodice koji je teško oštećen u posljednjem ratu 1995. godine, kada ga je granatirala hrvatska vojska.

Obraćajući se vjernicima u Mrkonjić Gradu, patrijarh Porfirije je istakao da je mnogostruko blagosloven njihovom ljubavlju i vjerom i obradovan činjenicom da se nalazi u ovom gradu prepunom svetinja i molitava.


Glas Srpske