Za turističke vaučere spremno sve osim para :: Semberija INFO ::

 

Za turističke vaučere spremno sve osim para


Zakonski uslovi da građani Srpske i ove godine uživaju na nekoj od domaćih destinacijama uz korištenje turističkih vaučera postoje, ali još nije obezbijeđen novac kojim bi bio finansiran ovaj projekat, koji je u protekla dva ciklusa naišao na masovnu podršku i građana i turističkih radnika.

Sredstva za ove namjene, naime, nisu planirana u ovogodišnjem budžetu Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, niti je poznato hoće li ona u narednom periodu biti obezbijeđena.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da je Narodna skupština Republike Srpske u februaru usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu, kojim se propisuje postupak dodjele turističkih vaučera u Republici Srpskoj, čime se, ističu, obezbjeđuje pravni osnov za dodatni podsticaj turističkoj privredi i građanima Republike Srpske, a koji su u prethodnom periodu realizovani kao mjera Kompenzacionog fonda.

Kako dodaju, stupanjem na snagu ovog zakona stekli su se zakonski uslovi da sredstva za ove namjene budu planirana budžetom Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, te sam projekat i sastavni dio godišnjih planova rada ovog ministarstva.
"Uzimajući u obzir da je budžet usvojen krajem godine, a da je navedeni zakon usvojen i stupio na snagu tek u ovoj godini, sredstva za ove namjene nisu planirana u ovogodišnjem budžetu Ministarstva trgovine i turizma, a još ne raspolažemo informacijom da li će kroz rebalans budžeta ili na neki drugi način biti obezbijeđena sredstva za realizaciju ovog projekta u ovoj godini", rečeno je za "Nezavisne novine" iz resornog ministarstva.

Dragana Šobot, sekretar Udruženja turizma i ugostiteljstva u Privrednoj komori Republike Srpske, smatra da je riječ o projektu koji bi se trebao nastaviti te da je potrebno raditi na promociji da se u to uključi maksimalan broj subjekata.
"To je izuzetan projekat koji je uticao na sve nas kao građane da shvatimo šta mi to imamo od turističkih potencijala u Srpskoj, koliko ima mjesta i ljepota koje možemo obići kada smo na godišnjem odmoru, a da ne moramo ići izvan Republike Srpske, tako da nastavak projekta može samo donijeti dobre efekte našoj turističkoj privredi", rekla je Šobotova za "Nezavisne novine".

Dragan Tešić, portparol Turističke organizacije Bijeljina, kaže da su u proteklim godinama tek pojedini objekti u Bijeljini učestvovali u ovom projektu, ali ipak smatra da bi projekat trebalo nastaviti, jer je korist od toga višestruka.
"Od toga su imali koristi građani Bijeljine koji su te vaučere koristili na drugim destinacijama u Republici Srpskoj. U svakom slučaju, nastavak tog projekta bi pomogao turizam Srpske, ali bi značio i građanima. Osim toga, novac građana Republike Srpske bi ostajao u RS", naglasio je Tešić.

Iz Ministarstva, međutim, naglašavaju da se donesenim zakonskim rješenjem turistički vaučeri propisuju kao moguća, a ne obavezna mjera Vlade Republike Srpske za subvencionisanje turističke privrede u Srpskoj.
Podsjećaju da je tokom dva ciklusa trajanja projekta, odnosno od 15. juna 2020. godine do 30. juna 2021. godine i od 1. jula 2022. godine do 30. oktobra 2022. godine, građanima Republike Srpske izdato ukupno 65.857 turističkih vaučera.


​Nezavisne novine