Dodik u Donjoj Gradini: Izvinite za svaki sekund kad vas se nismo sjetili :: Semberija INFO ::

 

Dodik u Donjoj Gradini: Izvinite za svaki sekund kad vas se nismo sjetili


KOZARSKA DUBICA - Ova tišina ovdje, nosimo je sa sobom i snagom koju će pokazati da smo jedan narod. Prošli vijek je vijek srpskog stradanja, a ovaj će biti vijek srpskog ujedinjenja, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, na centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana sjećanja na 700.000 žrtava ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac u Donjoj Gradini.


- Ovdje je 700.000 ljudi umoreno na najsvirepiji način od strane NDH, hrvatskog naroda tog vremena i ustaškog pokreta. Ta tišina nas ovdje okuplja. Svaki dan moramo da se prisjetimo stradanja naših predaka na ovom mjestu. Sve to je bio dio plana koji traje dugo. Srbi su etnički čišćeni, a ono što nisu uspješno odradili u Prvom svjetskom narodu, nastavili su na ovom mjestu. Nastavilo se progonom Srba iz Krajine, i svih djelova Hrvatske - rekao je Dodik.

Govoreći o žrtvama je poručio "Izvinite ako je ikad bio sekund, dan i godina, a da vas se nismo sjetili i poklonili".

-Ne smiju se zaboraviti stradanja Srba bilo gdje, pogotovo ovih ovdje u Jasenovcu i Donjoj Gradini.  Svaki dan moramo da se prisjetimo stradanja naših predaka na ovom mjestu, one djece koja su zajedno sa mačkama stavljena u džakove i bacana u Savu. Nikada nećemo zaboraviti stradanja na Petrovačkoj cesti. Ćopićeva Marija i Milica Rakić, kao da su sestre, jer isto zlo ih je zadesilo, ali u razmaku od 70 godina. To samo govori o planu koji je uvijek postojao protiv srpskog naroda - rekao je Dodik.

Naglašava da se danas Srbima ne želi priznati pravo na nacionalni identitet, vjeru.

- Srbi ne mogu da žive bez slobode. Nije nikakva prijetnja, već samo želja da iskažemo svoju, narodnu volju da Republika Srpska bude svoja na svome . Da jednog dana zajedno Srbija i Republika Srpska budu zajedničke države - naglasio je Dodik.

Podvukao je da Srbi u Srpskoj nisu  "bosanski" Srbi.

- Srbi su i ovdje, i tamo, i bilo gdje da žive. To je naše pravo i naša istorija - istakao je Dodik. Napominje da Srpska zajedno sa Srbijom već nekoliko godina se obilježava  stradanja srpskog naroda.


Glas Srpske