Dodik: Na sastanku potvrđen nacrt izjave; Potpisivanje u ponedjeljak u NSRS :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Na sastanku potvrđen nacrt izjave; Potpisivanje u ponedjeljak u NSRS


Na sastanku povodom zauzimanja jedinstvenog stava o imovini potvrdili smo jedan nacrt izjave koji ćemo tokom vikenda na svojim različitim stranačkim organima razmatrati, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na konferenciji za novinare.

- Zakazali smo za ponedjeljak u 15.00 časova da u Narodnoj skupštini Republike Srpske potpišemo ovu izjavu i da se obratimo javnosti povodom odredbi koje se ovdje navode - rekao je Dodik poslije sastanka povodom zauzimanja jedinstvenog stava o imovini na kojem su prisustvovali predstavnici koalicije okupljene oko SNSD-a i predstavnici SDS-a.

Predsjednik Srpske je istakao da će nacrt izjave biti dostavljen predstavnicima političkih partija koje danas nisu bile prisutne na sastanku "kako bi i oni ocijenili da li to valja, i da priđu zajedno cijeloj koaliciji".

- Srpska je odlučna da pitanje imovine neće biti razmatrano u Predstavničkom domu parlameneta BiH jer bi to značilo da je titular imovine BiH, što nije tačno - napomenuo je Dodik.

Predsjednik Srpske je dodao da će krajem iduće sedmice zakazati sjednicu NSRS kako bi donijeli odluku o povlačenju sudija Ustavnog suda iz Ustavnog suda BiH.

- Da legitimišemo Ustavni sud koji ionako nema nikakvog rezona da više postoji i radi. U ponedjeljak ćemo se dogovoriti oko toga kada će biti zakazana sjednica NSRS. Želimo da iskažemo opredijeljenost Dejtonskom sporazumu, jer to je jedini način da ostane kakva takva BiH - naglasio je Dodik.

Vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević rekao je da su interes Srpske i državna imovina nešto najvažnije i da će dati najsnažniji odgovor iz Srpske. 

- Jesmo opozicija, ali nikada nećemo biti opozicija Republici Srpskoj - poručio je Miličević. 

Jedinstvo Republike Srpske po pitanju imovine je od izuzetne važnosti i mora da uslijedi odlučan i jedinstven odgovor iz Srpske o tome, izjavio je predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, postoje bazna pitanja na kojima ne može biti podjela nego mora biti maksimalno jedinstvo.

- Mora da uslijedi odlučan odgovor, jedinstven i usaglašen iz Srpske po tom pitanju, kako bi se taj nepravedan tok, koji je neko nametnuo, i proces koji su započeli boreći se protiv Srpske, definitivno ili zaustavio ili odbacio i preusmjerio u neki drugi pravac. Ako se to ne desi onda je Republika Srpska primorana, a to ova izjava i govori, da usmjeri svoje aktivnosti na drugačiji politički način - istakao je Đokić.

Sastanku se nisu odazvali predstavnici PDP-a i Pokreta za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

(RTRS)