Dodik: Preduzeća u Srpskoj u prošloj godini ostvarila dobit preko tri milijarde KM :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Preduzeća u Srpskoj u prošloj godini ostvarila dobit preko tri milijarde KM


Preduzeća u Republici Srpskoj u prošloj godini ostvarila su dobit preko tri milijarde KM. To je nešto čime treba da se ponosimo i budemo svjesni da je to ostvareno u nestabilnim i teškim okolnostima, napisao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svom Instagram nalogu.

- Na godišnjem izboru najboljih preduzeća, u organizaciji Privredne komore Republike Srpske, istakao sam dobre ekonomske podatke i da je u periodu januar - februar ove godine ostvaren izvoz u vrijednosti od 875 miliona KM, što je za 8,8 odsto više nego u periodu januar - februar prošle godine, odnosno procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 91 odsto. Želimo da to bude više od 100 odsto pokrivenosti, jer znamo šta to znači i smatram da imamo potencijala - kaže Dodik. Kako Dodik ističe, Srpska danas ima najveći broj zaposlenih.

- Republika danas ima najveći broj zaposlenih otkad postoji, a to je preko 290.000, tako da se odmičemo od situacije kada smo imali jednak broj zaposlenih i penzionera. U isto vrijeme je odgovornost prema zaposlenima vidljiva kroz povećanje prosječne plate. Ona je preko 1.200 KM, što govori o tome da i taj trend u Srpskoj raste polako, ali sigurno, ne ugrožavajući poslovanje - ističe Dodik. Dodaje, da će se u narednom periodu tražiti rješenja za povećanja plata u realnom sektoru.

RTRS