Šest motociklista stradalo prošle godine u Srpskoj :: Semberija INFO ::

 

Šest motociklista stradalo prošle godine u Srpskoj


Tokom prošle godine u saobraćajnim nesrećama stradalo je šest motociklista u Srpskoj, a ista situacija je bila i godinu ranije, no lani se ipak povećao broj onih koji su zadobili teške i lakše povrede.

Tako je, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), u 2022. godini 55 motociklista zadobilo teške povrede, a 84 lakše tjelesne povrede.
"U 2021. godini smrtno je stradalo šest vozača motocikla, 47 je zadobilo teške povrede i 66 je zadobilo lake tjelesne povrede", rekli su za "Nezavisne novine" iz MUP-a RS.

Lani su ipak zbog nekorištenja kacige, prema njihovim riječima, kaznili duplo više motociklista u odnosu na godinu ranije.
"Policijski službenici MUP-a su zbog počinjenih navedenih prekršaja u 2022. godini ukupno izdali 1.296 prekršajnih naloga, dok su u 2021. izdali 670 prekršajnih naloga", dodaju iz resornog ministarstva.
Prema riječima Nikole Ćopića, inženjera za bezbjednost saobraćaja i člana Koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja RS, propusti koji dovode do nezgoda u kojima učestvuju motociklisti, kao ranjivi učesnici u saobraćaju, su uglavnom u vezi s prekoračenom dozvoljenom brzinom kretanja ili brzinom neprilagođenom uslovima na putu.

"S obzirom na to da su motociklisti ranjivi učesnici u saobraćaju, nezgode tipa vozilo - motocikl najčešće rezultuju nekim vidom tjelesnih povreda, pogotovo ako motociklisti ne koriste adekvatnu zaštitnu opremu, a najčešće je to zaštitna kaciga", rekao je Ćopić za "Nezavisne novine".

Ono na čemu treba više raditi, kako ističe Ćopić, a s obzirom na to da je sve veći broj nezgoda u kojima motociklisti bivaju povrijeđeni, jeste poboljšanje njihove obuke.
"Takođe, po mom mišljenju, vozači putničkih vozila ne obraćaju dovoljno pažnju na ove učesnike u saobraćaju. Rješenju ovog problema trebalo bi pristupiti multidisciplinarno kroz obuku bezbjedne i defanzivne vožnje, koju trenutno ne vršimo", kazao je Ćopić.

Inače, Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisano je da vozač mopeda, lakog motocikla, motocikla, tricikla, lakog četvorocikla ili četvorocikla, kao i lica koja se prevoze tim vozilima moraju nositi na glavi zakopčanu zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje.
"Za navedene prekršaje propisana je novčana kazna od 50 KM", dodaju iz MUP-a RS.

Podsjećamo da su "Nezavisne" prošle godine pisale da su u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali motociklisti, stradale ili povrijeđene mlade osobe, pa je tako bio slučaj u Prnjavoru gdje je stradao osamnaestogodišnjak, dok je u Livnu stradao mladi policajac (24).


Nezavisne novine