Policijska uprava Bijeljina u akciji dobrovoljnog darivanja krvi :: Semberija INFO ::

 

Policijska uprava Bijeljina u akciji dobrovoljnog darivanja krvi


Povodom obilježavanja 4. aprila - Dana policije Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprave Bijeljina će tokom današnjeg i sutrašnjeg dana učestvovati u tradicionalnoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi. Prvi policajci su se pojavili jutros u osam časova u Službi za transfuzijsku medicinu.

 - Danas i sutra policijski službenici Policijske uprave Bijeljina dobrovoljno će darivati krv onima kojima je najpotrebnija, pokazujući na taj način humani aspekt policijske profesije. Ove godine za učešće u ovoj akciji prijavilo se 73 policajca. Međutim, to nije sve od pripadnika Policijske uprave Bijeljina. Mnogo naših policajaca su dobrovoljni davaoci krvi godinama unazad gdje, trenutno rekord Policijske uprave Bijeljina drži jedan kolega koji je 70 puta darovao krv. Raduje nas da se i mladi policajci uključuju u ovu akciju i nastavljaju ovu plemenitu tradiciju“, rekla je Aleksandra Marić, portparol Policijske uprave Bijeljina.



Ovakve akcije imaju veliki značaj za bijeljinsku Službu za transfuzijsku medicinu. Prema riječima prim. dr Snežane Gegić, načelnice ove Službe, zahvaljujući dobroj organizaciji posla zalihe krvi kojima raspolažu su na zadovoljavajućem nivou.  

- Pored ove i sličnih akcija, ja bih pohvalila praksu naših policajaca da tokom cijele godine redovno dolaze da daju krv. To nam je posebno važno jer se na taj način obezbjeđuju stalne, dovoljne rezerve krvi za naše pacijente. Osim što obezbijedimo dovoljno krvi po zahtjevima kliničara bijeljinske bolnice mi pomažemo sve bolnice u Republici Srpskoj, naročito zdravstvene ustanove u njenom istočnom dijelu. Od uzetih količina krvi oko 60% uputimo ka drugim zdravstvenim ustanovama pri čemu najveću količinu krvi obezbjeđujemo za Klinički centar u Banjaluci jer se tamo liječe naši najteži pacijenti u čijem liječenju su potrebne najveće količine krvi“, izjavila je dr Snežana Gegić.

Kada su u pitanju zalihe krvi, najteže se dolazi do rijetkih krvnih grupa (Rh negativne krvne grupe) od kojih je najrjeđa AB negativna krvna grupa.