Miličević: NATO bombardovanje Srbije – kraj međunarodnog prava :: Semberija INFO ::

 

Miličević: NATO bombardovanje Srbije – kraj međunarodnog prava


Povodom 24. godišnjice početka NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju v.d. predsjednik Srpske demokratske stranke Milan Miličević rekao je da će taj čin u istoriji ostati upamćen kao zločin i kraj međunarodnog prava, kada je bombardovana jedna suverena zemlja i srušen međunarodni pravni poredak, bez povoda i bez odluke Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.
 
"Posljedice toga čina bile su čitav niz agresija po istom modelu i presedanu širom svijeta. Mnogi intelektualci u svijetu koji su tada digli svoj glas protiv brutalnog napada 19 vojno najjačih zemalja svijeta protiv jedne male suverene zemlje isticali su da to predstavlja presedan kojim se može voditi bilo koja druga svjetska sila da napadne drugu manju nezavisnu zemlju, te da će to stvoriti domino efekat ratnih sukoba širom svijeta. Kada se međunarodno pravo zamijeni pravom jačeg, imamo zakon džungle koji će trajati sve dok se ponovo ne uspostavi balans i novi međunarodni pravni poredak“, istakao je Miličević.
 
On je dodao, osuđujući svako nasilje bez obzira s koje strane bilo počinjeno, da je licemjeran stav onih zemalja koje su tada izvršile napad na Srbiju i Crnu Goru po pitanju aktuelne najveće geopolitičke krize koju predstavlja rat u Ukrajini.
 
„Navodni humanitarni razlozi kojima neke zenlje i dan danas opravdavaju agresiju kontradiktorni su pred činjenicama da su tokom 78 dana agresije korištena ubojita sredstva zabranjena međunarodnim konvencijama, uključujući kasetne bombe i granate napunjene osiromašenim uranijumom, a smrtno je stradalo više od tri i po hiljade civila i vojnika, uništeni su brojni privredni i infrastrukturni objekti. Taj bezumni čin će ostati crnim slovima upisan u stranicama svjetske istorije, a srpski narod uprkos zločinu koji nikada ne smijemo zaboraviti i izvući pouke kako nam se ne bi ponovio, treba da ide dalje s ciljem prosperiteta i bolje budućnosti“, rekao je Miličević.
 
Lider SDS-a je na kraju zaključio da je mudrom politikom današnjeg rukovodstva Srbije naša matica postigla mnoge uspjehe po pitanje rekonstrukcije i izgradnje nove infrastrukture, boljeg standarda stanovništva, nakon ogromnih razaranja prije 24 godine, te da što je najbitnije uspješno se bori za očuvanje mira, stabilnosti i dobrobiti svih građana Srbije sa posebnom brigom o našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji.